Címlap Gazdaság Az ellenzék s...

Az ellenzék szerint Pécs gazdasági programja olyan, mint „egy céllövölde a vurstliban”

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közleményt küldött a kisebbik ellenzéki tömörülés, mert szerintük Pécs holnap napirendre kerülő gazdasági programja több sebből is vérzik. Mutatjuk!

A városvezetés most benyújtott gazdasági ciklusprogramja olyan, mint egy vurstliban a céllövölde. Elállított puskákkal lövöldöznek a pálcikalábakon álló bizonytalan eredetű célokra.

Az elállított fegyver a költségvetés, amely teljesen eltorzított képpel van bemutatva. Az egy hónapja elfogadott költségvetésben nem valós adatok szerepelnek a bevételeket illetően, messze túl lett tervezve az iparűzési adó, amely ugyan szépen ível felfelé évek óta, de arról szó sincs, hogy idén már elérné a 9,5 milliárdot, különösen nem a járvány után. Következésképp az ebből tervezett intézkedéseknek nem lesz meg a pénzügyi háttere. A bajt tetőzi a gépjárműadó átadása az államnak, s nem sok bevételre számíthatunk idegenforgalmi adóból sem.

Nem beszél az anyag félévvel az átadás-átvétel után a Kormánnyal kötendő megállapodásról sem, ami az adósság átütemezését szolgálná, pusztán azt az 2,4 milliárdot nevesíti, amit még a FIDESZ városvezetése hagyott hátra tavaly, amiből az idei részt törlesztené. Vajon miért nincs még megállapodás? Azt senki nem gondolhatja, hogy a Kormány a felajánlott roncsépületeket venné át ellenértékként. Érthetetlen az is, hogy miért nem jó Péterffyéknek, hogy a Kormány esetleg tulajdonosként beszállna az évi 2 milliárdos állami mentőövvel működő Zsolnay Örökségkezelő Non-profit Kft.-be? Vajon miből fogja állni a város az egyre nagyobb terhet. 

Ami a pálcika lábakon álló célokat illeti, az anyagban nevesített turizmusfejlesztésnek, vagy újabb szolgáltató tevékenységeknek a realitása kezd a nullához tendálni. Tegyük hozzá, hogy ezen fejezetek még Péterffy programjából valók, ahogy az egész szöveg onnan lett átemelve. Tegyük hozzá, hogy a választási program összeollózott szöveggyűjteménye így alátámasztó adatok nélkül félévvel a választás után már végképp bizonytalan célokat vázol. De sokat sejtettnek a néhány 10 millióból megvalósítandó gazdaságfejlesztési elképzelések is. Például mérnökképzésre mintegy 8 milliót lapátolnak össze, ami egy mérnök éves fizetése járulékokkal, de városi lakásépítési programra is egy családiház árát nevesítik.

A legnagyobb baj azonban az, hogy vízió sincs, de egyáltalán nem reagál arra az új gazdasági helyzetre sem, amely prognosztizálhatóan jelentős visszaeséssel számol a szolgáltatóipar, a vendéglátás vagy a turizmus terén. Semmi gondolata nincsen a munkaerőpiacon nagy számban megjelenő alacsonyiskolai végzettségű emberekkel kapcsolatban sem, akik ezrével veszíthetik el a munkájukat a járvány okozta gazdasági sokk miatt, mint annak idején, amikor az Elcoteq bedobta a törölközőt.

Az egyetlen kapaszkodójuk az a fejlesztési csomag, amely már évekkel ezelőtt elkészült, s a javarésze már megvalósult ipartelepfejlesztés vagy közműfejlesztés…

Az eredmény így nagyjából annyi is lesz várhatóan, mint a vurstli céllövöldéjében. Nem nagyon lesz találat, ha igen, akkor gazdagabbak leszünk egy kínai plüssnyuszival, amit a boltban egy ezresért megvehetünk, a lövöldébe viszont kifizetünk kétezret a lövésekért.

Kővári János az ÖPE-KDNP frakcióvezetője