Címlap Baranya Bánki Erik sz...

Bánki Erik szerint elképzelhető a nullaszázalékos jövedelemadó

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke a koronavírus-járványra való tekintettel a kisjövedelműek számára elképzelhetőnek tartaná, hogy időlegesen ne kelljen személyi jövedelemadót fizetniük.

Nem hallott róla, hogy a kormány érdemben foglalkozott volna Domokos László javaslatával, amely a személyi jövedelemadó nulla százalékra történő csökkentéséről szólt – ezt mondta Bánki Erik az ATV Voks 2022 című műsorában.

A fideszes politikus szerint a javaslat első hallásra ugyan hajmeresztőnek tűnhet, de a polgári kormány adópolitikájával – amely 2010 óta mind a társasági nyereségadó, mind az szja mértékét folyamatosan csökkenti – egy irányba mutat.

„Én bizottsági elnökként megfontolandónak tartanám – persze a költségvetési kihatásait meg kell nézni -, hogy ha a koronavírus járványra való tekintettel, átmeneti időszakra, bizonyos bérszintig lehetővé tennénk azt, hogy ne kelljen személyi jövedelemadót fizetni” – jelentette ki a gazdasági bizottság fideszes elnöke.

Ez nem többkulcsos adórendszer lenne, hanem egy adókedvezmény-lehetőség, ami ráadásul időszakos dolog, hasonló kedvezmény, mint például jövő január 1-től a 25 év alattiak nulla százalékos személyijövedelem-adója.