Címlap Gazdaság Biohulladék s...

Biohulladék szelektív gyűjtésére dolgoztak ki megoldásokat a Pécsi Tudományegyetemen

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Európai Unió minden tagországában, tehát Magyarországon is kötelező lesz 2024 januárjától a biohulladék szelektív gyűjtése, hogy azt felhasználhassák villamos energia vagy üzemanyag előállítására.

A Pannon Egyetem nyerte el a pályázatot a körforgásos gazdaság előkészítése témában, ők pedig a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karát bízta meg a biohulladék-begyűjtési tervek elkészítésével.

A PTE MIK tudományos segédmunkatársa, a projekt pécsi koordinátora Vér Csaba azt nyilatkozta, hogy munkájuk jelentős részét egyfajta mennyiségi becslés tette ki.

Az ország különböző területeiről vett minták alapján prognózist készítettek Magyarország összes közigazgatási járására a hulladékösszetételre és a jövőben keletkező szerves hulladék mennyiségére, figyelembe véve a lakossági létszám, a gazdasági helyzet, a vásárlóerő, a környezettudatosság vagy akár a főzési szokások változását. Emellett Európa mintegy 20 országának gyakorlatát megvizsgálva logisztikai, technológiai javaslatokat tettek a gyűjtési rendszer kiépítésére, gyűjtőjárművek felépítésére, gyűjtőedényekre. A szakember tapasztalata szerint egy új rendszer felfuttatásához legalább 7-8 év szükséges – írta az MTI.