Bővít a Linde, 14 milliárdos beruházás startol az ellenzéki városban!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Linde Gáz Magyarország Zrt. magyarországi kapacitásainak bővítése mellett döntött, így a vállalat 14 milliárd forintos beruházást hajt végre a Kazincbarcikán lévő levegő-szétválasztó üzemében. A kormány 1,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít ehhez – mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter hozzátette, a Linde Magyarország az ország egyik legnagyobb ipari és egészségügyi gázokat előállító vállalata. Példaként említette, hogy

a Linde biztosítja a magyar kórházak számára a koronavírusos betegek lélegeztetéséhez szükséges orvosi oxigén több mint 80 százalékát. Ezen felül a vállalat biztosítja technológiájával azokat a rendkívül speciális körülményeket, amelyek szükségesek a koronavírus elleni oltóanyag szállításhoz

– mondta a miniszter.

A cég mostani fejlesztésének köszönhetően a Linde cseppfolyós oxigént és cseppfolyós nitrogént is elő tud majd állítani, ezek egy részét exportálja, a másik részét Magyarországon a magyar gazdaság szereplői számára szolgáltatják, ezzel pedig növelik a magyar vállalatok versenyképességét.

Andreas X. Müller, a Linde Gáz Magyarország Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta,

a vonzó üzleti környezet és a földrajzi elhelyezkedés miatt döntöttek úgy, hogy Magyarországon bővítik a kapacitásaikat.

Közölte, a Linde 100 országban van jelen, 80 ezer embert foglalkoztat, 2019-ben a vállalat 25 milliárd eurós árbevételt ért el.

Kazincbarcikát az MSZP-s Szitka Péter vezeti, aki botránnyal kezdte ciklusát, miután nem volt hajlandó kiadni a vagyonnyilatkozatát. Az ügyről az Átlátszó írt bővebben akkor.

Tavaly – a járvány ellenére – a magyar állami beruházásösztönzési rendszer 1433 beruházást kezelt. Ezek 1676 milliárd forintnyi beruházást hoztak Magyarországra.

Erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

Egyelőre lemaradni látszik Pécs az új beruházásokért folyó versenyben, miközben ellenzéki városok is fejlődnek, gyárak épülnek, sőt olyan ellenzéki város is van, ahol kettő is egyszerre. Ilyen például Gödöllő.

Hirdetés
Előző sztori

Müller: a terv a régi!

Következő sztori

Az Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein tapasztalatai alapján engedélyezhetik a kínai vakcinát itthon!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1