Címlap Gazdaság Csúcson a drá...

Csúcson a drágulás: az élelmiszerek ára 35,2 százalékkal emelkedett átlagosan

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 20,1 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 4,1 százalékkal nőttek.

Az élelmiszerek ára 35,2 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább

  • a kenyér 76,2 százalékkal,
  • a sajt 68,0 százalékkal,
  • a tejtermékek, valamint a vaj és vajkrém 66,3 százalékkal,
  • a margarin 61,2 százalékkal,
  • a száraztészta 60,2 százalékkal,
  • a tojás 53,7 százalékkal drágult.

A rezsicsökkentés szabályainak augusztus 1-jétől hatályos módosítása következtében

a háztartási energia 62,1 százalékkal drágult. Ezen belül a vezetékes gáz ára 121,0, az elektromos energiáé 28,9 százalékkal nőtt.

A palackos gáz ára 45,0, a tűzifáé 43,8 százalékkal növekedett.

A tartós fogyasztási cikkek 14,7, a szeszes italok, dohányáruk átlagosan 13,2, ezen belül a szeszes italok 16,5 százalékkal drágultak. A járműüzemanyagok ára 5,8 százalékkal lett magasabb. A szolgáltatások díja 8,2 százalékkal emelkedett.

Duplájára nőhet a WC-papír és a papírzsebkendő ára

A higiéniai papírtermékek a kétszeresükre drágulhatnak az év végéig tavaly szeptemberhez képest – közölte a Vajda-Papír Kft. az MTI-vel, hozzátéve, hogy ellátási hiánytól ugyanakkor nem kell tartani.

A változást a higiéniai papírgyártó cég azzal indokolta, hogy beszerzési és energiaköltségei is mintegy 100 százalékkal nőnek az idén az ukrajnai háború és az energiaválság következményeként. A pluszköltségeknek azonban csak egy részét hárítják át a fogyasztókra – jelezték, megjegyezve: a fogyasztói ár a kereskedőkön is múlik.