Címlap Gazdaság Elvitte a gyü...

Elvitte a gyümölcs javát a fagy és a viharok, ellenőrzik a pálinkafőzdéket

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Fokozottan vizsgálja októberig a kajszibarack- és málnapálinkákat kora ősszel a Nébih. Az ellenőrzésre azért van szükség, mert a kedvezőtlen időjárás miatt idén ezekből a gyümölcsökből kevés termett, de a legtöbb gyümölcspálinkát szabályosan továbbra is csak hazai alapanyagokból, hagyományos eljárással lehet készíteni.

Bajban a barack

Sokkal kevesebb, a várt mennyiség ötöde termett a hácsi kajszibarack ültetvényen. A tavaszi fagyok, az aszály és végül az egymást követő jégesők szinte minden gyümölcsöt elpusztítottak. Országszerte hasonló a helyzet. Az agrárkamara szerint a szélsőséges időjárás a kajszitermés legalább 70-, de akár 95 százalékát, illetve a málna 80 százalékát tette tönkre.

A gyümölcshiány miatt ebben az újszilvási üzemben idén nem készítenek barackpálinkát. Szilvából pótolják a kiesést, de ahhoz, hogy az így készült ital megkaphassa a pálinka nevet, ugyanolyan szigorú feltételeknek kell megfelelnie, mint a baracknak.

Ugyanis a 2013-ban hungarikumnak választott pálinka csak olyan gyümölcspárlat lehet, amelynél a termelő igazolni tudja, hogy itthon termett gyümölcsből készült és az erjesztését, lepárlását és palackozását is Magyarországon végezték.

A termelőnek igazolni kell, ennek a szilvának az eredetét, be kell mutatni például a permetezési naplóját. Ez mellett szállítólevelet kell kiállítania, majd a számlát a gyümölcsről. Ezeket összegyűjtve bekönyveljük. Majd ennek a folyamatát, mint az erjesztés, a főzés, palackozás értékesítés ezt végig-végig nyomon követésnek hívják, ezeket a feladatokat végig rögzíteni kell

– mondta az M1 stábjának Bolyhos Zoltán, a Bolyhos Pálinkafőzde ügyvezető igazgatója.

Ellenőrzik a főzdéket

A gyümölcshiány miatt a Nébih október elejéig kiemelten ellenőrzi a főzdék kajszibarack- és málnakészletének származását, és az abból készült pálinkát. A vizsgálat célja, hogy ne készülhessen külföldi gyümölcsből pálinka.

Barátossy Gábor, a Nébih Bor és Alkoholos Ital Ellenőrzési Osztályának vezetője úgy fogalmazott: „A Nébih kiemelt ellenőrzésének célja az, hogy a korábbi években tapasztalt, egyre inkább a minőség felé orientálódó pálinkaelőállítás minőségét fenntartsuk és azokat az esetlegesen a piacra kerülő nem kívánatos termelőket, illetve termékeket eltávolítsuk.”

Akár 150 millió forintos bírság is lehet

Barátossy Gábor hozzátette: szabálytalanság esetén a bírság 15 ezertől 150 millió forintig terjedhet, amellett, hogy a hibás terméket zár alá veszik és kivonják a forgalomból. És súlyos esetben akár be is zárják, vagy korlátozzák a szabálytalan üzemet.

(Fotó: Balázs Attila/MTI)