Címlap Gazdaság Kinek ártana ...

Kinek ártana a legtöbbet a gáz és olajembargó – Ukrajna után?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Sok embernek feltettem a kérdést, aki ehhez ért, nem kaptam meg még minden választ, de ez a térkép eléggé meggyőző.

Ukrajna hazai termelése elég nagy, de így is szüksége van kb. egyharmadnyi orosz importra. Nem orosz import maximum Magyarországon át jöhet, meg elméletileg Szlovákián át – de az aligha lesz, ha Európában sincs elég gáz.

Az ukrán gáztermelés 90%-a keleten van, vagy már orosz kézben, de mindenképpen az orosz légierő által könnyen elérhető területen. A gázembargó tehát kimondhatjuk, tönkretenné Ukrajnát. Felelőtlen jóemberkedés. Ha leáll a gáz, jövő télen Ukrajna fagy meg először.

Ismétlem, nézzen mindenki erre a térképre:

Ugyan Oroszország miért ne tenne meg mindent a gázmezők elfoglalására vagy megsemmisítésére? Putyinból ki nem nézi ki az elmúlt hónap után, hogy kész Ukrajna teljes depopulációjára és egy sohasem látott menekülthullám Európára zúdítására 2022/23 telén? Nem tudják megsemmisíteni Ukrajna maradék kikötőit? Dehogynem. Nem kell elfoglalni Odesszát ahhoz, hogy használhatatlan legyen, kevés sebezhetőbb dolog van egy kikötőnél.

Mi vagyunk a felelős álláspont, a többi a csordaszellem es érzelmi politizálás. Itt most 20-30 millió ember életéről van szó, ha nem lesz valamilyen kompromisszum, és befagy a konfliktus, bibliai méretű katasztrófa vár Ukrajnára.

Egyébként felhívnám mindenki figyelmét, Zelenszkij használja ezt a szót leggyakrabban, a nyugati, lengyel, balti drukkerek szótárában nincs benne. De nem is ők halnak meg most, vagy fagynak meg a jövő télen. Moldovára is totális katasztrófa vár egy embargó esetén.”

Szerző: Demkó Attila, biztonságpolitikai szakértő

A teljes poszt ITT elolvasható!