Címlap Gazdaság Lesz olyan be...

Lesz olyan benzinkút, amely nem fog tudni kinyitni

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem minden üzemanyagkút-üzemeltetőnek sikerül a türelmi idő lejárta előtt megoldani a technikai elvárásokat, amelyekkel meg lehet különböztetni a tankolás után a hazai és külföldi utazókat.

A Blikk szerint az automata benzinkutaknál okozza a legnagyobb problémát a kettős benzinár. Minden automatánál a külföldiekre érvényes áron tankolhat a magyar autós is, ám az újabb típusoknál a forgalmi engedélyen lévő vonalkód leolvasásával már magyar árra áll át a rendszer – ha központilag átprogramozták. 

A külföldiek például a Balatonon 717 forintért tankolhattak literenként egy Mol-kútnál. A magyaroknak a forgalmi ellenében levonják a kasszánál a plusz költséget, a külföldieknek nem.

A Blikk információi szerint a Shell ellátási problémákra hivatkozva több magyarországi benzinkútját bezárta, a nyitva levő kutakon pedig egyszerűen nem szolgálnak ki külföldi rendszámú autókat

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke a Blikknek elmondta, nem biztos, hogy minden kisebb benzinkút végre tudta hajtani határidőre az átállítás feltételeit. 

23 óra 58 perckor jelent meg a rendelet, ami 0 órától lépett érvénybe, vagyis 2 perc állt volna a rendelkezésre, hogy a nyitva tartó, 24 órás kutak kezelői, üzemeltetői végrehajtsák az utasításokat. Tudomásunk szerint több kisebb vállalkozás vezetője még a háromnapos türelmi időt sem tudja tartani, a hatósági ársapka miatt amúgy is kisebb haszonnal üzemelő kutak tulajdonosai a bírságok elkerülése miatt inkább ki sem fognak nyitni hétfőn reggel

– magyarázta az érdekképviseleti vezető.