Címlap Gazdaság Már lehet igé...

Már lehet igényelni a hatósági áras tűzifát

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kezdődik a hatósági áras tűzifa megvásárlását célzó program, az erdőgazdaságoknál már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni – közölte az Agrárminisztérium.

Nagy István agrárminiszter szerint a döntéssel a lakosság maximált áron juthat tűzifához, amivel sok család a gázfűtést is kiválthatja.

Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben az ország 152 értékesítési pontján.

A tárcavezető közölte, hogy Európában energiaválság alakult ki az orosz–ukrán háború, illetve a szankciós politika miatt, emiatt volt szükség arra, hogy a kormány megteremtse azt a lehetőséget, hogy ahol lehet, fával is lehessen fűteni a gáz helyett.

Már megkezdődött az őszi fakitermelési időszak és az erdészetek folyamatosan teljesítik a lakosság megrendeléseit. A fűtési időszakra elegendő tűzifamennyiség áll az ország rendelkezésére. Az őszi termelés a tervek szerint halad, amelynek tűzifarészét az erdészetek a belföldi piacon értékesítik

– fogalmazott Nagy István, hozzátéve, hogy a tűzifaprogram elindulása az állami erdőgazdaságok kijelölt befizetőhelyein az igények fogadását, továbbá a megrendelt tűzifa árának befizetési kezdetét jelenti.

A megrendelt tűzifamennyiség készleteivel rendelkező erdőgazdaságok egyúttal az átadást is megkezdik. A programban hengeres tűzifa vásárolható, az átvételi pontról a felhasználási helyre történő szállításról a vásárlónak kell gondoskodnia.

A tűzifaprogramban keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa-alapanyag vásárolható, az egyes állami erdőgazdaságoknál adott területre jellemző fajösszetétel szerint.

A programban a hengeres tűzifa egységes maximált, a forgalmi adót is tartalmazó tűzifa ára fajtánként, erdei köbméterenként a következő:

  • Keménylombos: 30 000 forint
  • Lágylombos: 19 000 forint
  • Fenyő: 19 000 forint