Címlap Baranya Nagyon megdrá...

Nagyon megdrágultak a lakások Pécsen és a megyében is

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Baranya megyében júniusban közel 5200 lakóingatlan várt gazdára, 10 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban. A megyeszékhelyen az átlagos négyzetméterár 46 százalékkal 551 ezer forintra nőtt.

Az ingatlan.com friss elemzéséből kiderül, hogy árrobbanás történt a használt lakások piacán az idén, igaz, a különböző térségek, megyék között vannak komolyabb eltérések.

Nő a kínálat, kedvezőbb hírek a vevőknek

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint több, egymással ellentétes tényező határozza meg az országos lakáspiaci trendeket. Vannak vásárlók, akik a felgyorsuló infláció, a háborús helyzet okozta bizonytalan gazdasági helyzet elől ingatlan vásárlásba menekültek és letudták a vásárlást az év első hónapjaiban. Emiatt akkor felkúszott a kereslet, még a viszonylag szűk kínálat mellett is.

– Az elmúlt hetekben azonban bővülésnek indult az eladó lakóingatlanok kínálata országos szinten. Fontos tényező továbbá, hogy sokan szintén a bizonytalanság miatt elhalasztották a lakásvásárlást, ők pedig hiányoznak a piacról

– fogalmazott a szakember.

Új trend alakul

Balogh úgy véli, hogy új trend látszik kibontakozni a piacon. Korábban az eladók diktáltak, könnyen értékesíthetőek voltak az ingatlanok. Mostanra annyi változás történt, hogy az eladók nagyobb figyelmet fordítanak az eladásra, többet tesznek azért, hogy láthatóvá váljon az eladandó ingatlan. Ezt jelzi, hogy az eladók túlnyomó többsége ingyenesen hirdet az ingatlan.com-on, a kiemelt tulajdonosi hirdetések aránya viszont 26 százalékra, azaz négyéves rekordszintre nőtt idén júniusban. Ráadásul márciushoz képest az ingatlanközvetítők is 35 százalékkal többet fordítanak arra, hogy a megbízójuk eladó ingatlana kiemelkedjen a kínálatból.”

Ez a helyzet Baranyában

Az ingatlan.com adatai szerint Baranya megyében júniusban 5176 darab eladó használt lakás volt a kínálatban, ami 10 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Pécsen az átlagos négyzetméterár 551 ezer forintot tett ki, ami 46 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. A megye legnagyobb kínálattal rendelkező települései közül

· Kozármislenyben 34 százalékkal 631 ezer forintra,

· Komlón 49 százalékkal 256 ezer forintra,

· Mohácson 31 százalékkal 255 ezer forintra,

· Siklóson 69 százalékkal 299 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár.

Balogh László szerint egyelőre kitart a drágulás, a jövőben lehet majd egy néhány százalékos árkorrekció, de még így is drágábbak lesznek a használt lakóingatlanok, mint fél évvel ezelőtt. Az ingatlan.com szakembere hozzáfűzte azt is, hogy az infláció elleni harc miatti kamatemelések eredményeként egyre drágábbak a lakáshitelek, ezért szintén többen későbbre halaszthatják a vásárlást, ami visszafoghatja a keresletet az év hátralévő részében.

A szakember úgy látja, egyelőre korai a kamatcsökkentésre, azaz az olcsóbb lakáshitelekre várni. A megfelelő anyagi háttérrel rendelkező vevőknek, saját erő mellett ugyanis még mindig megoldást jelentenek a lakáshitelek az ingatlanvásárláshoz. Fontos továbbá, hogy éppen az emelkedő kamatok miatt az államilag támogatott, kedvezményes lakáshitelek még jobban felértékelődnek a lakáspiacon. Ezek a konstrukciók pedig támaszt adhatnak a lakáspiaci forgalomnak.