Címlap Gazdaság Nem hagyják m...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az idősek méltó életének biztosítását és az irántuk érzett tisztelet erősítését hangsúlyozta a pénzügyminiszter az Idősek Tanácsa csütörtöki ülésén Budapesten.

Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a kormány nemcsak az idősek anyagi megbecsülését tekinti fontosnak, hanem az irántuk érzett általános tisztelet erősítését is, mert úgy gondolják, az idősek tapasztalata és tudása nélkülözhetetlen. Ugyanilyen fontos cél azonban 2010 óta a nyugdíjak értékének megőrzése és növelése, amelyet jövőre is folytatnak.

Varga Mihály felidézte, 2010-ben teljesen más gazdasági környezetben kezdte meg a munkát: devizahitelek, „IMF-gyámság” alatt álló ország, 12 százalékos munkanélküliség, üres államkassza jellemezte az országot.

A kormány számára egyértelmű volt, hogy olyan gazdaságpolitikára van szükség, amely egyszerre fókuszál a családokra és a piaci szereplőkre, hiszen bevételek nélkül nem tudnak költeni a fontos célokra. Ezért 2010-ben először megerősítették a vállalkozásokat, aminek hatására a költségvetés lábra állt, csökkent a hiány és az államadósság mértéke.

A miniszter kiemelte, mindennek köszönhetően 2010-hez képest a nyugdíjak átlagos összege 70 százalékkal, a vásárlóereje 20 százalékkal nőtt, a tervezettnél gyorsabban tudták visszaépíteni a 13. havi nyugdíjat is, és 2017 óta idén már negyedik alkalommal fizetnek nyugdíjprémiumot is.

A háború és a szankciók hatására előállt helyzet azonban jelentősen befolyásolja a gazdálkodást, ugyanakkor vannak célok, amelyeket nem szabad feladni. Továbbra is ragaszkodnak a nyugdíjak értékének megőrzéséhez, ezért idén három lépcsőben 14 százalékkal emelték a nyugdíjakat.

A miniszter szólt arról is, hogy 2023 nem lesz könnyű év, magasabb infláció és a gazdaság lassulása várható, ezért a kormánynak is újra kell terveznie a jövő évet. Év végén áttervezik a 2023-as költségvetést, így a nyugdíjemelés mértékéről decemberben tud majd beszámolni, de emelés biztosan lesz.

(MTI, fotó: Soós Lajos)