Címlap Gazdaság Nem tanult hi...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal célja a támogató jellegű ellenőrzésekkel az adózók segítése a hibák kijavításában. Azonban vannak olyan vállalkozások, amelyek nem tanulnak a hibákból, és újra elkövetik őket.

Így járt egy baranyai építőipari vállalkozás is, amelynek ismételt mulasztása egyik partnercége desk audit ellenőrzésekor derült ki. A korábbi támogató eljárás eredménye az akkori bevallások pótlása lett, de az újabb bontásokról, hulladék-elszállításról, és bérleti díjakról kiállított számlákról megint nem készültek bevallások. A hivatal többszöri felszólítására sem pótolta a vállalkozás a bevallásokat, és a kiszabott bírság sem bírta rá a céget a mulasztás megszüntetésére.

Ebben az esetben csak a szigorúbb fellépés hozhat eredményt, ezért adóvizsgálatot rendelt el a hivatal. Az ellenőrzés eredményeként a korábbi tartozások 12 millió forint áfával és 6 millió forint adóbírsággal növekedtek.

A vállalkozás élni kívánt a feltételes adóbírság kedvezményével, amellyel a bírságot a felére csökkenthette volna, ezért az egyik feltételnek eleget téve, le is mondott a fellebbezési jogáról, azonban a másik feltételt, az áfa megfizetését nem teljesítette, így a kedvezményre való jogosultságát saját hibájából vesztette el.

A 18 millió forintos kötelezettség megfizetésére részletfizetést kért a cég, amelyet a hivatal biztosított, de ha akár egy részlettel is elmarad az adózó, akkor a teljes tartozást, egy összegben kell megfizetnie, eredeti esedékességgel, késedelmi pótlékkal együtt.