Címlap Gazdaság A városvezeté...

A városvezetés hibátlan, a kormány miatt nem megy jól Pécsnek

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sajtótájékoztatón árult el részleteket Pécs idei évre tervezett költségvetéséről Ruzsa Csaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármester. A tervezet szerint 2022-ben mintegy 50 milliárdos büdzsével számol az önkormányzat, amelyből egyebek mellett kiderül az is, hogy a koronavírus-járvány miatt többmilliárdos bevételkieséssel kalkulálnak az iparűzési adót illetően, így emiatt és a veszélyhelyzet által okozott többletkiadások kompenzációjára 6,2 milliárd forintra tart igényt a város a kormánytól.

Az idei költségvetési célok között szerepel – természetesen – a működőképesség fenntartása, „az örökölt adósság és múltbeli kötelezettségek teljesítése”, de az idei év lesz a legnehezebb iparűzési szempontból és a magas infláció is bekavarhat az év során.

A város egyik legfontosabb bevételi forrása az adókból származik, idén 11 milliárd forintot remél az önkormányzat, ugyanakkor összességében csaknem négymilliárdos mínusszal számolnak az iparűzésiadó-bevételek során, míg a Tüke Busznál egymilliárdos bevételkieséssel kalkulálnak.

Az önkormányzati és kulturális cégek megnövekedett bérigénye körülbelül kétmilliárd forintot tesz ki, az alábbi elosztásban:

Számos igény érkezett különböző fejlesztésekre vonatkozóan, ám azokra egyelőre nem áll rendelkezésre forrás. Ruzsa szerint a beruházási igények között szerepel például

  • a Pécsi Nemzeti Színház korszerűsítése (330 millió)
  • új körforgalom kialakítása a Hunyadi út–Aradi vértanúk útján és az Ágoston téren (390 millió)
  • a Lánc utcai bérlakások kiürítése (200 millió)
  • a közvilágítás fejlesztése (310 millió)
  • az úthálózat bővítése (1,1 milliárd), valamint
  • lakossági igényként a Tüzér utcai felüljáró rekonstrukciója (1,4 milliárd). Összességében több mint hatmilliárd forint kellene a tervezett és szükséges projektekre, ám saját forrásból mindössze csak ezek tervezése indítható el.