Címlap Gazdaság Szaporodnak a...

Szaporodnak a kérdőjelek az állítólagos pécsi „csődhelyzet” körül

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Erre pedig éppen az új városvezetés költségvetése világított rá. Ez amúgy klassz kis olvasmány lett, amiben megtalálták az „ALKALMATLAN” új verzióját, ami a FELELŐTLEN. Eközben azért rábukkantak közel 2,5 milliárd forint „extra tartalékra” is, amit még Páváék tettek félre.

Költségvetést olvasgatni nem éppen a legizgalmasabb dolog a világon. Most azonban kifejezetten ajánlott elolvasni a pécsi költségvetést mindazoknak, akik kíváncsiak rá, hogyan lehet egy számokkal teli szakszövegből olyan politikai pamfletet készíteni, amit élvezet olvasni!

A vaskos anyag jelentős része

olyan, mintha Péterffy Attila nagyon pozitív ötletei és választási programja keveredne az Armageddonnal.

Ez utóbbi pedig akkor állna elő a szöveg szerint, ha idén kellene visszafizetni a 8,54 milliárdos állami működési támogatást. Emellett még egy politikai kommunikációs nóvumot fedezhet fel az olvasó, mégpedig a „FELELŐTLEN” szót, amiről egyből az „ALKALMATLAN” Karácsony Gergely jutott eszünkbe.

„A korábbi évek felelőtlen gazdálkodása” fordulat ugyanis rengetegszer fordul elő a polgármester nevében készült dokumentumban, ami 3 opciót vázol fel a 8,54 milliárdos állami kölcsön visszafizetésére – zárójelben érzékeltetjük a hatásokat:

  • egyösszegű visszafizetés (Armageddon)
  • részletekben történő visszafizetés (páran életben maradnak az Armageddon ellenére)
  • megtalált milliárdokkal és ingatlanokkal váltanák ki (emberi áldozatok száma: 0)

Megtalált milliárdok

A dokumentum legérdekesebb része azonban nem ez, illetve ezeknek a lehetséges opcióknak a részletes és igen szemléletes, már-már apokaliptikus hatású kifejtése, hanem egy szám! Kiderül a szövegből ugyanis, hogy

Páváék félretettek a törlesztésre már 2,41 milliárd forintot egy külön számlán.

Mindez azt jelenti, hogy már „csak” 6,1 milliárdot kell “előállítani” Pécsett az államnak, ami persze még mindig egy bődületes összeg.

„A Kincstár a visszafizetési kötelezettségek teljesíthetősége érdekében tavaly mintegy 2,41 milliárd forint külön számlára irányítást javasolta a helyi adóbevétel terhére. Ennek futó kiadásokra történő elköltését a Magyar Államkincstár nem javasolta, ezáltal 

ez a 2,41 milliárd forint idén visszafizetésre fordítható 

a korábbi szerződéses kötelezettségek alapján” – részletezi a szöveg a 2. oldalon.

Milyen csőd?

Az új városvezetés hónapok óta hangoztatja, hogy csődben (vagy minimum csődközelben) volt Pécs, amikor átvették. Ehhez képest

  • vastag fizetésemeléssel indított az új városvezetés és közgyűlés;
  • tízmilliós nagyságrendben költenek ügyvédekre, akik átvilágítanak (persze ez céges pénz is lehet);
  • 7 milliárdos plusszal vette át a várost Péterffy Attila, amit aláírásával ismert el, miután a Kincstár is megerősítette ezt,
  • és most találtak még egy „extra” 2,41 milliárdos tartalékot is a törlesztésre

ha mindent jól értünk.

Politikai gyávaság?

Eközben tény, hogy már a 2018-as évet is pluszban zárta az akkori önkormányzat, volt tartalék bőven a kasszában, miközben 1 milliárd forintot elő is tudtak törleszteni az államnak, a pénzügyi segítségért cserébe.

Számos oka van annak, hogy az önkormányzat évről-évre görgetett maga előtt működési hiányokat (ezt egy halom szakanyag elemezte már); és ebben minden bizonnyal benne van az is, hogy az előző városvezetés nem mert felvállalni „barátságtalan” vagy nehéz döntéseket, mert tartottak a politikai következményektől, ezért inkább a lassabb, de könnyebb utat választották.

Egyre inkább úgy néz ki azonban, hogy ettől még Pécs nem volt csődben, mert a működési hiány nem egyenlő azzal.