Országos összefogás indulhat Pécsről: több ezer ember munkahelye, megélhetése a tét!

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyelőre úgy néz ki, hogy a szórakoztatóipar (nevezhetjük ezt szolgáltatóiparnak is) egy jelentős szelete eddig kimaradt a kormányzat gazdasági mentőcsomagjából. Ezek azok az iparági “szakmunkások”, akik hétről-hétre, hónapról-hónapra gondoskodnak arról, hogy emberek tízezrei érezzék jól magukat. Most úgy néz ki, összefognak, ráadásul Pécsről indulhat el az egész.

Pécs egyik országosan is ismert, legkomolyabb vendéglátós-rendezvényszervezője Gellai Gergő; aki egyebek mellett a Pécsi Egyetemi Napokat, vagy az egyedülálló Made In Pécs fesztivált is szervezi, összefogásra és érdekérvényesítésre kérte a szakmában dolgozó kollégáit: zenekarokat, zenészeket, menedzsmenteket, klubvezetőket, zeneipari döntéshozókat, vendéglátóhely tulajdonosokat.

“Tényleg szemlesütve asszisztálunk magunk és a hátországunk földönfutóvá válásához?

Tényleg nem állunk ki magunkért és a technikusok, színpadmesterek, roadok, sofőrök, stagehandek, pultosok, felszolgálók, szakácsok, biztonsági őrök és még ezer pozícióban minket évek óta segítő kollégáinkért, akik jelen állás szerint nem kaphatunk semmilyen munkahelymegőrző bérkompenzációt, holott mi is mind azok között vagyunk, akik egy pillanat alatt vesztettük el minden bevételüket?!” – írta felhívásában.

“Próbálok jóhiszemű lenni és nem feltételezem, hogy direkt hagytak ki egy csomó területet, hiszen most rengeteg helyre kell a pénz. (…) Nem kellene összefognunk, kiállni magunkért és a kollégáinkért? Nem mutatjuk meg, hogy még tudjuk, mi az a rock ’n roll?”

– írta egyebek mellett, de hozzátéve, hogy

“mindezt nem fröcsögve, hanem megoldást keresve/kínálva, politikai meggyőződéstől függetlenül, kormány- és ellenzéki szavazókkal közösen képzeli el”.

“Sőt, tartsuk távol a dolgot kivétel nélkül minden politikustól, aki bármilyen oldalról hozzá akar dörgölőzni az ügyhöz, nélkülük is épp elég erősek vagyunk. Csak annyit kérjünk, követeljünk tőlük, hogy ne fordítsák el a fejüket többszázezer ember problémájától” – erősítette meg.

Ha nyitott fülekre talál a pécsi szervező, márpedig egyelőre úgy néz ki, hogy igen, akkor húsvét után elkezdenek dolgozni a részleteken – derül ki a szövegből.

36 milliárdot buknak a szervezők, 80 milliárdot az állam

Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke (és nem mellesleg a pécsi Zsök Nkft. egykori vezetője) beszélt az ATV Egyenes Beszédben a fesztiválok összeomlásáról, illetve a lehetséges kiútról.

Több tízezren maradtak munka és bevétel nélkül, vagy legalábbis kerültek elképesztően nehéz helyzetbe.

A műsorban Márta István ismertette a szomorú számokat. Eszerint a koronvírus járvány és a különféle, emiatt életbe lépő intézkedések miatt több tízmilliárdos kieséssel kell számolni.

A válságkezelő munkacsoportunk számításai szerint 36 milliárd forint a kiesés, ezzel szemben áll egy 80 milliárdos állami bevétel, ami például adóból és egyéb bevételekből áll

– magyarázta Márta István a műsorban.

Azt mondta, nehéz ugyan egy kalap alá venni a fesztiválokat, mert minden fesztiválnak önálló arculata, ideje és struktúrája van; de azt fontos tudni, hogy nem csak a szórakozásról és szórakoztatásról szólnak ezek az események, hanem kultúra közvetítésről is, és nem mellesleg a hazai gadasági élet nagyon fontos szereplői kerültek most padlóra.

Csak a színházak 37 ezer embert alkalmaznak, 700 fesztivál 127 ezer fellépési lehetősége került veszélybe, ahol 28 ezer árus és 21 ezer vendéglátós dolgozik

– sorolta a számokat Márta.

Szerinte az már biztos, hogy a hazai fesztiválok 20-25% elmarad, de kérdőjelesek a júliusi, augusztusi programok is. (Így akár az addigra eltolt Fishing In Orfű is a szerk.)

– Nagyon bízom az összefogásban, a szervezők és a kiszolgálók oldaláról is. Amikor a kormány lazít a stopon, akkor már látszani fog egy kiút, de egyelőre nem látjuk a járvány végét – mondta Márta.

A Szövetség egyébként összerakott egy alapos anyagot is arról, hogy milyen hatásai lehetnek a COVID-19 járványnak az iparágra; de a Music Hungary is megfogalmazta már a maga javaslatait a kormánynak.

Hirdetés
Előző sztori

Így még nem látta az Operatív Törzset (és nem is fogja soha)!

Következő sztori

Ötmillió maszk, húszezer teszt és ötezer pár kesztyű érkezett Magyarországra

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1