Címlap Gazdaság Pécs már csak...

Pécs már csak kisvárosokat tud előzni, a nagyoktól lemaradt a jobboldal szerint

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csizmadia Péter: Lövészárkok helyett hidakat emeljünk, hogy sereghajtóból éllovasok legyünk - címmel küldött közleményt a pécsi Fidesz. A szöveget változtatás nélkül közöljük.


Csizmadia Péter: Lövészárkok helyett hidakat emeljünk, hogy sereghajtóból éllovasok legyünk

Tényként kijelenthetjük, hogy Pécs gazdasági, költségvetési helyzete csak árnyéka más magyar nagyvárosokénak. Bár a 2023-as utolsó negyedév adatainak nyilvánosságra hozatalát a pécsi önkormányzat az utolsó pillanatig igyekszik halogatni, közben pedig a városvezetés saját felületein az eget is rózsaszínre festi, de már a harmadik negyedév végi adatok összehasonlításából is jól látható, hogy a 140 ezer fős lakosságú

Pécs költségvetését tekintve az alig 60 ezer lakosú Zalaegerszeggel van versenyben, miközben a hozzánk hasonló méretű Győr, Székesfehérvár vagy Szeged is arányaiban sokkal többet tud városa működtetésére és fejlesztésére fordítani.

Csak egy példát emelnék ki: miközben Székesfehérváron jóval 100 milliárd forint feletti összegből gazdálkodtak 2023 októberéig, addig ez a szám Pécsett mindösszesen 79 milliárd volt. Ez óriási hátrány, hiszen ez azt jelenti, hogy a város lakóinak kiszolgálására és városfejlesztésre is sokkal többet költ évente Székesfehérvár, mint Pécs. Ezt a hátrányt belátható időn belül le kell küzdenünk ahhoz, hogy Pécs megtartsa lakóit, szakembereit és növelje térségünk gazdasági erejét.

Ehhez képest

a mostani városvezetés gyenge teljesítményével csak Pécsnél jóval kisebb településekkel tudjuk felvenni a versenyt a városfejlesztés, a közszolgáltatások és a város polgárainak jólétét biztosító intézkedések tekintetében.

Itt az idő tehát, hogy az idei választáson a pécsiek véget vessenek városunk sodródásának és a kilátástalanság helyett közösen megkezdjük végre azt a bátor, hosszabb távra tervező városépítő munkát, amellyel a sereghajtók közül éllovassá fogjuk tenni a Dunántúl legnépesebb magyar városát, az otthonunkat: Pécset. Ennek számos elemét már bemutattuk az elmúlt hetekben, hónapokban. Fontos leszögezni azt is: mi a fejlődéshez vezető hidat szeretnénk építeni Pécs és a Kormány között, nem pedig a lövészárkokat. Ehhez számítunk a pécsiek szövetségére, támogatására.

Legyen Pécs újra büszke magyar nagyváros!

dr. Csizmadia Péter
ügyvéd