Százezrekkel lehetnek gazdagabbak a gyerekes szülők, családok Orbán bejelentése miatt!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarország újraindul! címmel, a Világgazdaság szervezésében gazdaságpolitikai csúcskonferenciát tartottak a Budapesti Kongresszusi Központban. A rendezvényen a miniszterelnök, Orbán Viktor mellett Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök is előadást tartott. A csúcskonferencia fő témája a járvány utáni gazdasági újraindítás.

Visszakapják az szja-t az átlagjövedelem szintjéig

A ma délutáni kormányülésen arról dönthetnek, hogy ha sikerül elérni az 5,5 százalékos GDP-növekedést, akkor a gyereket nevelő szülőknek 2022 január-februárjában visszaadják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, legalábbis az átlagjövedelem szintjéig – közölte Orbán Viktor. Ez a költségvetés számára 550–580 milliárd forint kiadást jelenthet.

Hiába kéri az MNB a kormányt arra, hogy gyorsan csökkentsék a költségvetési hiányt 3 százalék környékére, ez nem így fog történni. 5,9-et terveztünk 2022-re, innen visszamenni a 3-ra egy lépésben olyan megrázkódtatás lenne a magyar gazdaság és a háztartások számára, amit egyben nem bírnának ki – mondta a miniszterelnök a Világgazdaság konferenciáján.

Kétszer annyit munkahelyet kell létrehozni, mint amennyit a járvány elvett

Orbán korábban azt mondta, hogy ahány munkahelyet elvesztenek a magyarok a válság miatt, annyit fog az állam visszaadni. Most emelte a tétet:

kétszer annyi munkahelyet kell létrehozni, mint amennyit a válság elvett.

A válság előtti utolsó hónapban, 2020 februárjában 4,65 millió volt a foglalkoztatottak száma, a legfrissebb, idén áprilisi adat szerint 4,55 millióan vannak. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy több munkalehetőség lesz, mint ahány munkavállaló, „aztán vagy tudnak élni a lehetőséggel, vagy nem”.

Egyelőre marad a hitelmoratórium

A hitelmoratóriumról azt mondta a miniszterelnök: abból kiugrani nem lehet, óvatos kivezetési forgatókönyvet kell megalkotni. Idő kell arra, hogy megállapodjon a kormány a Bankszövetséggel és az MNB-vel arról, hogy milyen változások jöjjenek.

A kormány terve az, hogy a Növekedési Hitelprogramot kormányzati hitelprogrammal pótolja. Ehhez a kamarával állapodna meg, nem a hagyományos monetáris politikával oldanák meg a kis- és középvállalkozások pénzügyi támogatását.

A miniszterelnök előtt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt a rendezvényen, ő jelentette be: a Széchenyi Kártya programon belül júliustól újraindítási programot kezdenek. Szeptembertől pedig újraindítási lízingkonstrukció, valamint az EU-s forrásokhoz hozzájutásra szolgáló önerő-kiegészítési hitel indul el. A bankokkal ma délután indul el az egyeztetés erről. Ennek nincs felső határa – tette hozzá Orbán.

Egyelőre nem lesz 200 ezer forintos minimálbér

Ha rázúdítunk egyszerre egy 200 ezer forintos minimálbért a magyar kis- és közepes vállalkozásokra, tönkre fognak menni

– mondta a miniszterelnök. A megoldás szerinte az, hogy a cégeket terhelő adókat csökkentsék, így lehet hosszú távon 200 ezer forintos minimálbért megcélozni.

Létrejön a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs

A kormány létrehozza a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzset, amelyet Szijjártó Péter fog vezetni, mert „ő az egyetlen kormánytag, aki képes egyszerre két helyen lenni”, ezenkívül létrejön a társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzs, amelyet Novák Katalin vezet majd.

A globális adó tervéről pedig azt mondta: amilyen tempóban a döntéshozatal folyik, szerinte a Fidesz még több választást meg fog nyerni, amíg ebből lesz valami.

Magyar lélegeztetőgép-, vakcina- és gyógyszergyártási kapacitásokat kell létrehozni egy következő válságra készülve – közölte a miniszterelnök.

(HVG, MTI, fotó: Koszticsák Szilárd)

Előző sztori

Hivatalos: találkozik Orbánnal és Áderrel a pápa!

Következő sztori

Néha megesik, hogy az operatőr nyeri a futóversenyt!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1