Címlap Gazdaság Újra van teng...

Újra van tengeri kikötője Magyarországnak!

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tavaly karácsony előtt zárult le az olaszországi Triesztben található kikötői terület és üzemeltetési koncesszió adásvétele, vagyis Magyarország saját tengerparttal rendelkezik – tudósít a hvg cikke alapján a Portfolió.

Szijjártó Péter külügyminiszter 1,5 évvel ezelőtt jelentette be a vásárlást, ám a tranzakciót csak most sikerült lezárni.

Az olasz cégadatbázis tanúsága szerint a koncessziót birtokló, Aquila nevű olasz cég december 17-én került a kikötői projektre létrehozott magyar állami zrt, az Adria Port 100 százalékos tulajdonába. Egyúttal ezen a napon az Adria Port tőkéjét 1,8 millióról 16,8 millió euróra emelte a tulajdonosi jogokat gyakorló minisztérium.

A magyar kikötő a magyarországi vállalatok számára megbízhatóságot és kiszámíthatóságot jelent majd, ami üzleti megtérülést garantál a magyar cégeknek, Trieszt pedig az egyik legközelebb fekvő tengeri kikötő Magyarországhoz képest – magyarázta még 2019-ben Szijjártó Péter.

A magyar kikötővel Magyarország erősödik, hiszen a gazdaságnak és a vállalkozásoknak alapvető érdeke, hogy legyen egy magyar kijárat a tengerre. A megtérülés pedig már most nyilvánvaló a kikötőt övező érdeklődés alapján. A magyar és nemzetközi cégek a raktározásért, logisztikáért, szállítmányozási szolgáltatásért jelentős összegeket fognak fizetni, ami egyértelműen jó a magyar nemzetgazdaságnak

– közölte akkor a külügyminiszter. Hozzátette azt is, hogy a trieszti kikötőt azok a közepesnél nagyobb hajók tudják használni, amik a magyarországi vállalatok számára fontosak. A legnagyobb hajók a bevett gyakorlat szerint Rotterdamba vagy Pireuszba hajóznak be, ott kisebb hajókra pakolják az árut, ami így jut el többek között Triesztbe. A folyamat pedig visszafelé is így működik. Vagyis a hazai vállalkozások számára minden lehetőség adva lesz Triesztben.

Szijjártó szerint az elmúlt években négyszeresére nőtt Trieszt és Magyarország között az áruforgalom, ma már legalább naponta konténervonat közlekedik Trieszt és Magyarország között. A jövőben ennek a megduplázódását várják a kikötő üzembe helyezésétől.