Címlap Gazdaság Változás: még...

Változás: mégsem lehet természetvédelmi területen fákat kivágni!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A mai Hivatalos Értesítőben megjelent módosítás szerint mégsem lehet természetvédelmi vagy Natura 2000 területen fákat kivágni, bár az eredeti rendelet szerint igen.

A mostani módosítás szerint a Természetvédelmi vagy Natura 2000 elsődleges rendeltetésű, őshonos fafajokból álló természetes erdőnek, természetszerű erdőnek vagy származékerdőnek minősülő természetességi állapotú, az  erdőfelújításikötelezettségre vonatkozó célállományt alapul véve természetes mageredetű erdőfelújításra alkalmas erdőben tarvágás – az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény (a továbbiakban: Evt.) szerinti esetek kivételével – nem végezhető.

Fontos plusz pontként jelenik meg az értesítőben az is, hogy a megnövekedett tűzifa-keresleti igényt az állami erdőgazdálkodónak elsősorban akác főfafajú átmeneti erdő vagy kultúrerdő állomány letermelésével kell teljesíteni.

A módosításban van egy olyan pont is, amely szerint a kormányrendelet rendelkezéseinek alkalmazására – a Korm. rendelet 1. § (1) és (8) bekezdésében foglaltak kivételével – a fokozatosság elvére figyelemmel csak akkor kerülhet sor, ha a 2022. évre vonatkozó kitermelési tervben foglaltak végrehajtásával a tűzifa-keresleti igény nem elégíthető.

A jó hírről egyébként Nagy István agrárminiszter is beszámolt a közösségi oldalán: