Címlap Gazdaság A finnek és a...

A finnek és a németek menthették meg Paks 2-t!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Európai Unió állam- és kormányfői hajnalban megállapodtak arról, hogy milyen szankciókat léptetnek életbe Oroszországgal szemben Ukrajna megtámadása miatt. Ezek azonban nem érintik az energiaellátást, és Paks 2-t sem.

Az uniós vezetők azután ültek össze, hogy Oroszország csütörtökön támadást indított Ukrajna ellen.

Az állam- és kormányfők megállapodtak abban, hogy az uniós szankciók Oroszország pénzügyi szektorára, közlekedési ágazatára, a kettős felhasználású termékekre, valamint az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra, a vízumpolitikára és további orosz személyek szankcionálására terjednek ki.

Az Index értesülései szerint az Európai Unió vezetői komoly vitát folytattak arról, hogy az energetikai szektort milyen szankciókkal sújtsák. Úgy tudják, elsősorban a finn és a német delegáció érvei döntöttek amellett, hogy az energiaszektort vegyék ki a listáról, így a végső megállapodásba a finn és német javaslat került, amely Magyarország számára és így a paksi beruházás szempontjából is kedvezőbb.

Ezt erősíti meg az a videó is, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök a csúcstalálkozó hajnali zárása után posztolt Facebook-oldalán. Ebben a kormányfő azt mondta:

A SZANKCIÓK NEM ÉRINTIK AZ ENERGIA TERÜLETÉT, EZÉRT MAGYARORSZÁG ÉS AZ UNIÓ TÖBBI TAGÁLLAMÁNAK ENERGIAELLÁTÁSA A SZANKCIÓK ELLENÉRE IS BIZTOSÍTVA VAN.

Finneknél is fut egy Paks 2

A skandináv országban már folyamatban van Hanhikivi–1 beruházás, amelyet műszaki és technológiai oldalról a Paks 2 mintaprojektjének tartanak. Ugyanazt a reaktortípust tervezték bele, és ugyanúgy a Roszatom szakértelme áll a háttérben. Ez így néz ki:

Fotó: world-nuclear-news

Az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeit itt lehet követni: