Címlap Hírek „Szánal...

„Szánalmas hisztériába” kezdett a városvezető koalíció szerint a Fidesz

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közleményt juttattak el szerkesztőségünkhöz a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Momentum, a Magyar Szocialista Párt és az Öt Torony pécsi frakciói. Kővári János ÖPE-képviselő reagált a felvetésekre.

A közlemény szerint „áll a pécsi Fidesz a bolt kirakatában, csokiért, nyalókáért hisztizik a földhöz verve magát, miközben a családnak éppen kenyérre és buszjegyre sincs pénze.

Nem lehet másképp értelmezni a Fidesz pécsi frakciója és kistestvére, az ÖPE közgyűlési képviselőinek viselkedését azon a pénteki online konzultáción, amelyen a város idei költségvetését egyeztette velük a város polgármestere.

Folynak a kormánnyal a városvezetés tárgyalásai, de jelen pillanatban 5,7 milliárd forint hiányzik az önkormányzat, cégei és intézményei működéséből. Az óvónők, ápolók és a többi dolgozó fizetéséből, a buszok tankjából, a közvilágítás áramszámlájából. Mivel kompenzáció ma még nincs, Pécs önkormányzatának, a polgármesternek a törvény betűje szerint így kellett elfogadnia a város idei költségvetését.

Mit reagált erre a Fidesz, a kistesó ÖPE és a jobboldali lakájmédia? A ma valós helyzetet riogatásnak titulálva elkezdtek édességért meg vidámparki belépőért hisztizni egy olyan helyzetben, amiben talán még egy falat kenyérre sem futja a családnak. A pénteki konzultáción csak úgy röpködtek a 10-100 milliós kívánságok: bérpótló támogatás – a tavaly valóban bevezetett mintájára -, félmilliós ajándék az orvosoknak, 20 millió civileknek, panelprogram és szolgáltató-pályázat 100-100 millióért. Sőt, tessék kapaszkodni: 10 milliós FESZTIVÁLKERET, amikor éppen az egekbe szökik a koronavírus áldozatainak a száma, a gazdaság pedig romokban. Ennél tényleg aligha van ma fontosabb.

A Fidesz semmit nem változott, nem nőttek fel 2016 és 2019 óta, amikor a 9,5 milliárdos állami beavatkozás nélkül csődbe vitték volna Pécset. Még azt a hitelt is nyögik a pécsiek, a járvány és a gazdaság visszaesése éppen földhöz vágja a magyar városokat, de a Fidesz és kistestvére csak költene, költene és költene.

Sajnos, most nem lesz se dodzsem, se vattacukor. Most a felnőtteknek kell komoly döntéseket hozniuk, hogy a pécsiek átvészeljék 2021-et. Hogy legyen közvilágítás, óvodai ellátás, buszközlekedés és fizetés.

Őszintén szólva már nem várjuk, hogy ehhez a kormányoldal pécsi szárnya vagy lakájmédiája bármit hozzátegyen. De ez a gyerekes hiszti, ezek az átlátszó, populista fogások teljesen feleslegesek. Ha a komoly munka nem megy, ezt kár erőltetni.”

A költségvetésről szóló disputa kapcsán megszólalt Kővári János, az ÖPE képviselője is. Szerinte a Momentum és a DK 12 pontja végleg értelmét vesztette, amikor ők maguk is megszavazták a Péterffy vezette MSZP-Jobbik páros embereinek közpénzből „etetését.