Címlap Hírek 122 ezer fori...

122 ezer forintra rúg Pécsett egy átlagos albérlet havi díja

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Dübörög az albérletpiac. Országszerte összesen több mint 10 ezer ingatlan várt bérlőre július végén. Ekkor Baranya megyében több mint 414 kiadó lakás volt a kínálatban. A megyeszékhelyen az átlagos bérleti díj 122 ezer forintot tett ki – közölte az ingatlan.com.

Ez 22 százalékos drágulásnak felel meg éves szinten Pécsett

– Pécsett jelenleg kevés az albérletre szánt ingatlan, ezért most a tulajdonosok válogathatnak a potenciális bérlők közt, amennyiben jól van beárazva az adott ingatlan – ismertette a város mostani albérletpiaci helyzetét Simor Hajnalka, a StudentHousing Iroda ügyvezetője. A szakember beszélt arról is, hogy rengeteg az érdeklődő és a visszafogottabb kínálatot tovább szűkíti, hogy a tulajdonosok megválogatják, hogy milyen nemzetiségű bérlőt kívánnak befogadni. Így több száz hallgató igen nehezen talál magának albérletet – fogalmazott Simor Hajnalka.

– Az utóbbi két évben a járvány hatásai miatt rendhagyóan alakult az albérletszezon, ám az idén már a pandémia hatása jóval kisebb mértékű. Ez abból is látható, hogy országos szinten felélénkült a kereslet, ez pedig az átlagos bérleti díjakat is feljebb húzta” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: A háború miatt is bizonytalanabbá váló gazdasági környezet és az átlag feletti energiafogyasztásra vonatkozó piaci árazásról szóló új rezsiszabály

az alacsony bérleti díjú és olcsón fenntartható albérletek felé fogják eltolni a keresletet.

Elemzések szerint 2015-től idén júniusig országszerte 65,8 százalékkal, a fővárosban pedig 57,3 százalékkal nőttek a bérleti díjak.

A Dél-dunántúli Régióban pedig ezzel párhuzamosan 76,6 százalékos drágulás következett be 2015-höz képest

Az ingatlan.com szakértője szerint a gazdaságilag fejlettebb, munkaerőpiaci szempontból kedvezőbb helyzetben lévő nagyvárosokban erősebb a kereslet a kiadó lakások iránt. Emellett az egyetemmel rendelkező megyeszékhelyeken – többek között Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Szegeden, Pécsen és Veszprémben – pedig minden tanév előtt a diákok biztosítanak extra keresletet a helyi albérletpiacon. Az olyan városokban, amelyekre mindkettő igaz, ott a bérleti díjakat felfelé húzza, hogy az egyetemre tartó diákok és a városba érkező állást vállaló dolgozók, többek között pályakezdők versengenek a kínálatban megjelenő kiadó lakásokért. Az ingatlan.com szakértője kiemelte azt is, hogy a bérleti díjak mellett a rezsi összege és a fűtéstípus is fontos szemponttá léphet elő az albérletkeresők számára.

Balogh László szerint egyelőre nehéz megmondani, milyen irányt vesz az országos albérletpiac a főszezon után, nagyban függ a gazdasági helyzet, ezen belül a munkaerőpiac és a bérek alakulásától. Egy biztos, hogy egy általános kereslet mindig lesz a kiadó lakások iránt, kérdés, hogy ez milyen erejű lesz, mert a bérleti díjakat végső soron ez fogja meghatározni.