Címlap Hírek 122 ezer fori...

122 ezer forintra rúg Pécsett egy átlagos albérlet havi díja

Dübörög az albérletpiac. Országszerte összesen több mint 10 ezer ingatlan várt bérlőre július végén. Ekkor Baranya megyében több mint 414 kiadó lakás volt a kínálatban. A megyeszékhelyen az átlagos bérleti díj 122 ezer forintot tett ki – közölte az ingatlan.com.

Ez 22 százalékos drágulásnak felel meg éves szinten Pécsett

– Pécsett jelenleg kevés az albérletre szánt ingatlan, ezért most a tulajdonosok válogathatnak a potenciális bérlők közt, amennyiben jól van beárazva az adott ingatlan – ismertette a város mostani albérletpiaci helyzetét Simor Hajnalka, a StudentHousing Iroda ügyvezetője. A szakember beszélt arról is, hogy rengeteg az érdeklődő és a visszafogottabb kínálatot tovább szűkíti, hogy a tulajdonosok megválogatják, hogy milyen nemzetiségű bérlőt kívánnak befogadni. Így több száz hallgató igen nehezen talál magának albérletet – fogalmazott Simor Hajnalka.

– Az utóbbi két évben a járvány hatásai miatt rendhagyóan alakult az albérletszezon, ám az idén már a pandémia hatása jóval kisebb mértékű. Ez abból is látható, hogy országos szinten felélénkült a kereslet, ez pedig az átlagos bérleti díjakat is feljebb húzta” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: A háború miatt is bizonytalanabbá váló gazdasági környezet és az átlag feletti energiafogyasztásra vonatkozó piaci árazásról szóló új rezsiszabály

az alacsony bérleti díjú és olcsón fenntartható albérletek felé fogják eltolni a keresletet.

Elemzések szerint 2015-től idén júniusig országszerte 65,8 százalékkal, a fővárosban pedig 57,3 százalékkal nőttek a bérleti díjak.

A Dél-dunántúli Régióban pedig ezzel párhuzamosan 76,6 százalékos drágulás következett be 2015-höz képest

Az ingatlan.com szakértője szerint a gazdaságilag fejlettebb, munkaerőpiaci szempontból kedvezőbb helyzetben lévő nagyvárosokban erősebb a kereslet a kiadó lakások iránt. Emellett az egyetemmel rendelkező megyeszékhelyeken – többek között Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Szegeden, Pécsen és Veszprémben – pedig minden tanév előtt a diákok biztosítanak extra keresletet a helyi albérletpiacon. Az olyan városokban, amelyekre mindkettő igaz, ott a bérleti díjakat felfelé húzza, hogy az egyetemre tartó diákok és a városba érkező állást vállaló dolgozók, többek között pályakezdők versengenek a kínálatban megjelenő kiadó lakásokért. Az ingatlan.com szakértője kiemelte azt is, hogy a bérleti díjak mellett a rezsi összege és a fűtéstípus is fontos szemponttá léphet elő az albérletkeresők számára.

Balogh László szerint egyelőre nehéz megmondani, milyen irányt vesz az országos albérletpiac a főszezon után, nagyban függ a gazdasági helyzet, ezen belül a munkaerőpiac és a bérek alakulásától. Egy biztos, hogy egy általános kereslet mindig lesz a kiadó lakások iránt, kérdés, hogy ez milyen erejű lesz, mert a bérleti díjakat végső soron ez fogja meghatározni.