Címlap Baranya BRAVÓ! Las Ve...

BRAVÓ! Las Vegasba terveztek fenntartható lakásokat pécsi egyetemisták, elismerésben részesültek

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsi egyetemi belsőépítész-képzés eddigi egyik legmagasabb elismerését kapták a Buildner Architecture Competitions nemzetközi építészeti versenyen részt vevő mesterszakos hallgatók.

Ötletpályázat volt: cél a lakásárak csökkentése

A tervezők feladata az volt, hogy rugalmas, innovatív, kísérleti fázisú koncepciót javasoljanak a megfizethető lakások számára Las Vegasban. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK) Belsőépítész MA szakos hallgatóiból álló egyik csapat tiszteletbeli elismerésben részesült, három csapat projektje pedig bekerült a legjobb 20 közé.

Forrás: PTE MIK

A város lakhatási válságára javasoltak megoldásokat

Támogatott lakhatási formára a lehető legkreatívabb módon kellett különböző nagyságú tereket tervezniük családok, egyedülállók és párok befogadására.

„A pályázaton való részvételt a belsőépítész MA elsőéves hallgatók féléves tematikájába fűztük bele azzal a céllal, hogy kipróbálják magukat egy nemzetközi versenyen, ahol megmérettethetik magukat más egyetemről érkezőkkel vagy akár a szakmájukat gyakorlókkal is. A pályázati kiírás teljes mértékben összecseng képzésünk féléves tárgyleírásával, amely lakóépületek belsőépítészetével foglalkozik.

A klímaszorongás, a fenntarthatóság, az energiakrízis új megoldásokat kíván, így ez a feladat valós élethelyzetet modellezett”

– mondja dr. Borsos Ágnes, a Belsőépítészeti, Alkalmazott és Kreatív Design Tanszék mb. tanszékvezetője.

A pályázaton részt vevő hallgatók egy féléven keresztül workshop jellegű oktatás keretében dolgozták ki a pályázati anyagukat, közben előadásokat hallgattak a fenntartható építészettel kapcsolatban. A Las Vegas megfizethető lakhatási kihívás építészeti verseny tiszteletbeli elismerésében a Gantumur Bujinlkham, Lujain Ahmad Mohamadamen és Sara Ardalan Hussein által alkotott nemzetközi építészekből és belsőépítészekből álló csapat részesült.

Forrás: PTE MIK

„Időnk jelentős részét épületekben, belső terekben töltjük, ezért a belsőépítészek arra törekednek, hogy a minket körülvevő terek minél inkább a használatot szolgálják. Az építészet és a belsőépítészet határán a pécsi belsőépítész-képzés a terek tervezésénél és kialakításánál minden esetben az emberközpontú tervezésre fekteti a hangsúlyt. A hallgatók a sokrétű szempontrendszerekből olyan koncepciót alakítanak ki, amelyben a terek részletei megteremtik a tér mélységét, ezáltal a cél, hogy az épületbelső élvezhető és komfortos legyen. A PTE MIK-en belsőépítészeti kutatócsoporti munkával és annak oktatásba való visszafordításával friss és korszerű tudást kapnak, jelentős hangsúlyt fektetnek a térszervezésre, az optimális térhasználatra és a funkcionalitásra. A kar oktatói mindig arra törekednek, hogy élő projekteket vigyenek az oktatásba, amelyek a munkaerőpiacon is értékesebb tudást képviselnek. A jelentős nemzetközi hallgatói jelenlét a kultúrák találkozásával érdekes, egyben eredményes sokszínűséget hoz a képzésbe, egyfajta innovációs potenciált jelent” – véli prof. dr. Medvegy Gabriella a PTE Műszaki és Informatikai Kar dékánja.