Címlap Hírek Csemegéztünk:...

Csemegéztünk: Pécs a cukrászdák fővárosa volt, még szerelemsarokba is bújhattak a párok

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mecsek, Éva, Capri – ezek voltak a legismertebb cukrászdák a rendszerváltás előtt. De ki emlékszik még a Napsugárra, a Délibábra a Kalifára vagy a Kolumbiára? Pedig ezek a helyek pár évtizede a legjobb beszélgetések helyszínei voltak, a kicsiktől az idősekig mindenki megfordult bennük. Volt, ahol külön sarkot építettek a szerelmeseknek.

Sosem volt annyi cukrászda Pécsen, mint a ’80-as években

Csak a belvárosban több mint 20 ilyen vendéglátóhely létezett. A legnépszerűbb természetesen a Mecsek cukrászda volt, amely az 1960-as évek szocialista építészeti elvárások szerinti átépítése után élte fénykorát. A felújításra nem sajnálták a pénzt, akkor 2 millió forintba került, ez ma csaknem 200 millió forintot jelentene. Az átadást augusztus 20-ra időzítették, ami a vendéglősök körében ma is a legnagyobb forgalmú napnak számít az évben.

A Mecsek cukrászda kerthelyisége (1931)

A pécsi sajtó többször is beszámolt a felújításról:

„A pécsiek kíváncsian várják a város első reprezentatív zenés-táncos szórakozóhelyének, a Mecsek cukrászdának a megnyitását. A Mecsek cukrászda olyan igényekkel épült, amelyeket a pécsi közönség nagy része még nem ismer. A felületek kiképzéséhez sokféle anyagot használtak és a térhatás növelésére sok a tükrös felület. A terem festéséhez finom színeket alkalmaztak. A mennyezet például lilás-rózsaszínű, az oldalfalakat citromsárgára és rózsaszínnel tört fehérre festették.

„A galéria narancssárga, itt rejtett világítást alkalmaznak és bevallottan szerelmesek számára készült!”

Délibáb Eszpresszó – Cukrászda

Krémkávé, sör, sütemények és torták – ezzel a  felirattal csábított a 45 éve megszűnt a Ferencesek utca 10. szám alatti cukrászda, ami a mai napig vendéglátóhelyként működik. Sokak szerint az egyik legjobb fagyija volt a belvárosi cukrászdák közül. De 1977-ben a Baranya megyei Vendéglátó Vállalat a város legmodernebb grillbüféjét nyitotta meg a helyén.

Napsugár, avagy a Sirály

A Sirály cukrászdához a kor egyik legviccesebb története fűződik, amikor 1967 áprilisában ide menekült esküvőjéről egy menyasszony és utána az egész násznép.

A korabeli újságban megjelent cikk szerint a 19 esztendős, szép és üde menyasszonynak éppen az igent kellett volna kimondani a városházán, de inkább szerelméhez menekült, aki épp azon volt, hogy konyakokba ölje bánatát a Napsugár cukrászdában. A vőlegény hiába szaladt utána a násznéppel együtt és kérlelte, az esküvő és a lagzi elmaradt.

– Szép emlék még ma is. Nagyon hiányzik ez az hely, illatával és ízeivel. Itt árult egy hölgy málnát palackos szódával, még most is számban az íze – írta egy visszaemlékező a Régi Pécs közösségi oldalán.

Kolumbia eszpresszó és cukrászda

A Ferencesek utca és Szent István tér sarkán lévő ingatlanban 80 évig működött cukrászda. Többször nevet váltott, először Klein, majd Ágota, Kedves, végül Kolumbia néven működött 1990-ig, amikor egy biztosítótársaság költözött az épületbe.

„A hatvanas években Kedves cukrászdaként ismertem a helyet. Belépés után balra volt a kiszolgáló pult, lépcsőn lehetett felmenni a cukrászda kis asztalos helyiségébe. Hajópadlós volt és olajkályhával fűtöttek. Utána lett Kolumbia.”

„Oda jártam gyerekkoromban, finom volt a fagyijuk. Azután lett Kolumbia, ami fénykorában nagyon elegáns volt, koktélokkal, cukrászsütikkel.”

„Ott lehetett kapni a legjobb gesztenyepürét.”

Jegesmedve

Sok információ nincs a cukrászdáról, de azért páran még emlékeznek rá.

„A Búza tér alsó részén volt, Zipernowskyval szemben”.

„Én erre a szoborra nem emlékszem, a ’60-as évek végén, ’70-es évek elején a pulton egy fehér márványból faragott jegesmedve volt.”

Kalifa

A Tettyén a mai is vendéglőként működő egykori szőlész villa épületét egy régi pécsi sörfőzde tulajdonosa, Scholz Gyula építette 1892-ben. Az épületben a Scholz vendéglő üzemelt sok-sok évtizeden át, esténként zongorista is játszott. 1957-ben itt nyílt meg a Kalifa Cukrászda, amit a Mecsekvidéki Vendéglátó Vállalat üzemeltetett.

A korabeli sajtó részletesen így írt a új cukrászdáról :

„A falakon török világot és hangulatot ábrázoló festmények, piros kaftános török nő, fején vizeskorsó. Karcsú tornyú minaret…török félhold…pálmafa…szűk sikátoros utcarészlet, és a kis csészékben gőzölög a presszógépen készült feketekávé.”

Mellette voltak francia fagylaltkülönlegességek, a Peche Melba, a Coup Jack, a Körte Belle Helnena, vagy a városban csak itt kapható sült fagylalt, de volt gyümölcsrizs és madártej is. Hétvégén mesedélelőttel várták a gyerekeket.

Forrás: Régi Pécs, Dunántúli Napló archívum