Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szombat hajnali roráté szentmise kezdetén a betlehemi lánggal gyújtották meg az adventi koszorú három gyertyáját a pécsi székesegyházban. A láng november 15-én indult a palesztinai Betlehem városából, a születés templomából. Budapestről a Magyar Cserkészszövetség VI. Dél-dunántúli cserkészkerületének tagjai hozták el a Pécsi Egyházmegyébe.

A betlehemi láng története a 11. századra nyúlik vissza, amikor II. Orbán pápa felhívására firenzei lovagok csatlakoztak a keresztes hadjárathoz, hogy elhozzák a reményt jelképező békelángot Betlehemből. Érkezésüket a pápa már nem élte meg, a lovagok ugyanis csak három évvel később tértek vissza, akik így a békelángot a firenzei katedrálisban helyezték el, és az emberek innen vitték tovább saját otthonaikba.

A betlehemi láng újkori története Ausztriában kezdődött 1986-ban, amikor Linz város televíziós karácsonyi műsorának alkotói a betlehemi láng Ausztriába szállításával próbálták felhívni az emberek figyelmét egy sérült gyermekek megsegítésére szervezett jótékonysági rendezvényre. Idén ausztriából egy 12 éves lány, Sarah Noska repült a Szentföldre , hogy november 15-én, Betlehemben Jézus születésének helyén, a Születés Templomában meggyújtsa az „Béke Fényét”, amely szentestére a világ számos országába eljut.