Címlap Egyetem Bódis József ...

Bódis József visszatér Pécsre – hivatalosan is alapítványi kézbe került a PTE!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Államiból alapítványi fenntartásba kerül a Pécsi Tudományegyetem augusztustól az Országgyűlés keddi döntése értelmében. Kiszivárgott a PTE kuratóriumi névsora is.

A parlament 134 igen, 59 nem szavazattal fogadta el a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által benyújtott, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló sarkalatos törvényt. Emellett az Országgyűlés – szintén a kormány kezdeményezésére – létrehozott 16 alapítványt is, ebből 11 felsőoktatási intézmény fenntartója lesz.

Az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány lesz a fenntartó

A mostani döntés értelmében az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány működteti a jövőben a Pécsi Tudományegyetemet.

A modellváltás nem új

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára szerint az egyetemi fenntartóváltás, azaz a modellváltás nem új dolog, egy 2016-os stratégiát hajtanak végre.

A versenyképesebb, a gazdasághoz közelebb álló működési forma az államtól függetlenebb, autonóm szervezeti struktúrát teremt, a vagyon pedig garantálja a pénzügyi autonómiát

– érvelt.

Ez az alapítványi forma egy sajátos magánjogi jogalany, amely az oktatáson túl olyan közfeladatokra is alapítható, mint a kultúra, a hagyományőrzés, a tehetséggondozás, a nemzeti kultúra megőrzése, az örökség- és a klímavédelem, az épített és természeti környezet védelme.

Legalább 600 millió forintnak megfelelő vagyont kell biztosítani

Az alapítvány létrehozásakor az alapítónak biztosítania kell legalább 600 millió forintnak megfelelő vagyont. Az állami költségvetés tervezésekor pedig „előresorolt tényező” ezen alapítványok finanszírozási feltételeinek a biztosítása.

Ötfős kuratórium irányít

Az ügyvezetést a legalább öt természetes személyből álló kuratórium látja el – őket az egyetemet fenntartó alapítványok esetében a miniszter nevezi ki -, és kötelező háromfős felügyelőbizottságot is létrehozni. Az összeférhetetlenségi szabályok nem szigorúak, más munka is folytatható a kuratóriumi vagy az fb-tagság mellett, amelyért díjazás is jár. Ha üresedés van egy kuratóriumi vagy felügyelőbizottsági poszton, akkor a két testület együtt határoz az új tagról.

Rögzítették azt is, hogy az orvosegyetemekhez tartozó klinikákon továbbra is megmarad az állami irányítás.

A Mandineren szivárgott ki, hogy a Pécsi Tudományegyetemen a következőképpen alakulhat a névsor:

  • a kuratórium elnökének Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkárt javasolják,
  • a testületbe Mikes Éva Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Pécs korábbi alpolgármestere,
  • Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, 
  • Decsi István, az egyetem kancellárja
  • és Rappai Gábor, az intézmény Közgazdaságtan és Ökonometria Intézetének intézetigazgatója kerülhet.

Ezért kell a kétharmados törvény

Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője az Indexnek adott interjújában kijelentette: a pénzügyi és jogi stabilitás érdekében betonozzák be kétharmados törvénnyel a működést.

A kuratóriumi tagok politikai kötődését illetően leszögezte,

az, hogy valaki fideszes miniszterként vagy államtitkárként ül ott, még nem jelenti azt, hogy ő káderként van jelen, nem pedig szakemberként.