Címlap Hírek Egy éve adták...

Egy éve adták át a WC-t Kertvárosban, csak éppen nem lehet használni!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyáron lesz egy éve, hogy átadták az új, kertvárosi játszóteret. A 129 millió forintból épített park mellett még WC-t és öltözőt is kialakítottak. A dolog szépséghibája, hogy a mosdó még mindig nem üzemel. Hogy miért? Egyelőre nincs olyan, akit a városvezetés megbízott volna az üzemeltetéssel - értesült a Pécs Aktuál. Az ügyben írtunk a pécsi önkormányzatnak is.

Egyelőre csak dísz a mosdó

Pécs legsűrűbben lakott területére négy éve – még az előző városvezetés – álmodta meg a minden igényt kielégítő játszóteret. A játszótér mellé WC, öltöző is került. Bár az épületet átadták, jelenleg zárva tartják a WC-t.

Hogy miért?

Ezt mi is nehezen értjük. A Pécs Aktuál úgy tudja, korábban a Biokom és a Mosolymanó Egyesület közösen vállalta volna a WC üzemeltetését. Ez viszont a mai napig nem tisztázódhatott le.

Megkerestük a Mosolymanó Egyesületet

Korábban, még a tervezésbe is bevonták a Mosolymanó Egyesületet, akik a gyerekes családok igényeit is figyelembe véve, részt is vettek a munkában.

– Négy éve már jeleztük, hogy üzemeltetnénk a helyet. A mostani városvezetés is ismeri a szándékainkat, de sajnos még nem kaptunk érdemben választ – mondta Vörösné Deák Andrea. A Mosolymanó Egyesület vezetője kiemelte: lenne kapacitásuk arra, hogy nyitva tartsák az illemhelyet. Igaz, ezt úgy képzelik, hogy kávézót, cukrászdát is üzemeltetnének mellette, hogy legyen némi bevételük a mosdó fenntartására. Erre azonban a városvezetés nem reagált még.

Kötelező volt a WC kialakítása

Külön vihar a biliben, hogy a pályázati forrásból megépült játszótér kötelező eleme volt egy működő WC, ami egyelőre nem működik tisztességesen. Pedig az átadás Péterffy Attila által megtörtént tavaly nyáron.

Tüskésréten is üzemel egy mosdó

Sokan feltehetnék a kérdést, hogy Tüskésréten akkor hogyan üzemelhet illemhely? A válasz röviden: az ott épült WC-t vandál biztosra építették, így az nem igényel olyan szintű felügyeletet. Kertvárosban viszont félő, hogy az egyetlen nyilvános WC-t hamar leamortizálnák. A játszótér miatt is sűrűn kapnak bejelentéseket, hogy valami elromlott, eltűnt, cserélni kell.

Panaszkodnak a kertvárosiak

– Sokan látogatják a parkot, viszont a gyermekek a szükségleteiket kénytelenek a játszótér környékén elvégezni. Ami, valljuk be, nem túl higiénikus – mondta a pécsi anyuka, aki nem a közelben lakik és így nem is tud hazarohanni, ha pisilni kel.

Találgatás volt eddig

A WC ajtajánál egyébként semmi nem jelzi, hogy mi az oka a zárva tartásnak.

– Nem is a játszótér minőségével van a probléma. Szép, ápolt és tisztán van tartva, a gyerkőcök és szüleik egyaránt imádják. Viszont, ha a szükség rájuk tör, nemigen tudják hol elvégezni dolgukat, ami mindenkinek kellemetlenséget okoz – mondta egy fiatal, kétgyermekes asszony.

Megkerestük a pécsi önkormányzatot és a Biokomot is

A teljes képhez hozzátartozik az is, hogy a városvezetés hogyan látja a kertvárosi WC-ügyet. Ezért természetesen őket is megkerestük. Ahogyan megkapjuk a választ, egy újabb cikkben beszámolunk a fejleményekről!