Címlap Baranya Egyedülálló a...

Egyedülálló a pécsi betlehem, életnagyságú szobrok jelenítik meg Jézus születésének pillanatát

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint hetven éve a pécsiek kedvencei az életnagyságú, fából faragott, festett szobrok a pécsi Ferences templomban. Minden évben karácsony előtt állítják fel a ferences barátok által faragott szobrokat.

Az 1940-es évek elején állították fel először, a legszebb római betlehem mintájára készült

Assisi Szent Ferenc templom (Ferencesek)

A pécsi betlehem megfaragása az 1920-as évekig nyúlik vissza. Ekkor fogalmazódott meg először a gondolata, majd felkérték egy asztalost, hogy kezdjen munkálkodni rajta. Tóth Ferenc hivatása gyakorlása közben jött rá, hogy ő is barát szeretne lenni, majd évekkel később Ernő testvér néven neki is látott a munkának. Őt egy olyan tartományfőnök kérte fel a faragásra, aki korábban végiglátogatta a legszebb római betlehemeket. P. Hermann Hermeneglid tartományfőnök a legkiválóbbat választotta a pécsi mintájául, s ennek elkészítésére kérték meg Ernő testvért.

Először csak a kis Jézus, Mária és József alakja, egy évvel később már a teljes betlehem elkészült

A betlehem átadása akkora esemény volt 1942 karácsonyán, hogy még a Magyar Rádió is élőben közvetítette. Egy régi fotó tanúsága szerint akkor még egy hatalmas festett lepel volt az együttes mögött, amelyen szentföldi tájkép volt látható

Eleinte magasított pódiumon álltak az alakok, és mögöttük festett díszletet helyeztek el, ami azonban eltűnt az idők során. De így is ez Magyarország legkiválóbb ilyen típusú alkotása.

Korábbi videónk a betlehemről:

Betlehemeket 1223 óta állítanak

Először Assisi Szent Ferenc és társai jelenítették meg a kis Jézus születése utáni történéseket, Greccióban. Ferenc megkérte egy barátját, hogy rendezzen be egy barlangot, készítsen jászolt, hozzon szalmát, szamarat és ökröt és értesítse a pásztorokat. Így elevenítették fel a szent éjszaka eseményeit. A betlehemállítás lényege az egykori események átélése, amely hozzásegíti az embereket, hogy saját szívükben is elkészítsék a jászolt, amelyben minden karácsonykor megszülethet az isteni kisded, aki hajléktalanul, nincstelenül jött a világra, magára véve minden emberi fájdalmat, nélkülözést, vagyis egy lett velünk e szent éjszakán.

A betelhemet egészen Gyertyaszentelő Boldogasszony napjáig csodálhatjuk meg.