Címlap Hírek Egyedülálló! ...

Egyedülálló! borospalackokból építettek orgonát Pécsett, BORgonának nevezték el

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Van, aki lámpát készít borosüvegből. A pécsi Budavári Attila viszont orgonát álmodott bele a palackokba! És MEG IS CSINÁLTA! A borgona egy olyan ládaorgona, amit borosüvegekből építettek. A nem mindennapi, látványában is egyedülálló hangszer hangja egyfajta pánsíphoz hasonlít, de a bor kedvelőinek igazi kuriózum: ilyen egyetlen pincében sincs a világon.

37 borosüveg, amit nagy szakértelemmel választottak ki

– Sok üveget kellett megfújni ahhoz, hogy megtaláljuk a tökéletes hangzást – mesélte Budavári Attila ötletgazda és egyben az orgona építője. Nem mindegy ugyanis, milyen a szájkiképzése egy üvegnek. Így volt, hogy egy üveggel két órát is kísérleteztünk, majd cseréltük, ha nem tetszett – vallotta be Budavári.

Nem, nem bor van az üvegben, mert az elpárologna!

– Gondoltuk, hogy Villány közelsége miatt vörösborral kellene „feltölteni az orgonát”, de a hangolást nem tudtuk volna ezzel megoldani. Hiszen az elpárolog és ezzel együtt a hangszer is hamisodik. Ezért az olaj mellett döntöttünk – mondta Budavári Attila.

Az orgona beüzemelése sem egyszerű, hiszen a hangolásához az olajszintet kell állítani.

Egy fura ötletből indult az egész, majd valóra vált az álom

– Nyolc-tíz éves álmom volt, amit elmeséltem itt-ott. Többen mondták, hogy mekkora ötlet és milyen jó lenne megcsinálni a BORgonát. Már szinte el is felejtettem az egészet, amikor a Siklósi Vár várkapitánya, Szentgyörgyváry Péter felhívott, hogy csináljuk meg – mondta mosolyogva Budavári Attila.

Használható a fasíppal és borosüveggel is

– A 68 fasípot és 37 borosüveget tartalmazó ládaorgonában van egy LED-es opció is, ami sötétben gyönyörű látványt nyújt. Ahogy változnak a hangok, látszik, hogy melyik üveg szólal meg. Szinte futnak a fények egy skálázásnál – vázolta Budavári.

Budavári: Kicsit mérges is voltam magamra, hiszen ilyet még senki nem csinált. Így nekünk kellett kitalálni a receptet a borgonához

Borgona sehol máshol sincs

Kölnis üvegből, sörösüvegből készültek már orgonák. Sőt, az 1700-as évek végén Dániához tartozó kis szigetrészen volt egy orgona, ami palackokból állt. A palackok tetejét itt pecsétviasszal zárták le. Ez több mint 150-200 évig működött. De ezen kívül semmilyen írásos dokumentumot nem találtunk arra vonatkozóan, hogy a világ más pontján lenne-e ilyen borgona – mondta Budavári Attila.

„Tartottunk az összhangtól”

– Amikor egy-egy sípot fújtunk meg szájjal, akkor nem voltunk megelégedve. De amikor akkordikusan zenéltünk vele, gyönyörűen erősítették egymást a palackok. Egészen szép kövérré állt össze a hangszer hangereje – mondta Budavári Attila.

Borgonával koncertet is lehet adni

A Vivat Bacchusnak már volt egy különleges koncertje is, ami nagyon bejött a közönségnek.

– Ez az orgona vissza is játssza az orgonaművész művét, így aki egy borkóstolásra vinné el a ládaorgonát, különleges élménnyel gazdagíthatja a programot – tette hozzá Budavári.

Siklósi Várban van jelenleg

Szentgyörgyváry Péter várkapitánytól azt is megtudtuk, hogy a borgona jelenleg a Siklósi Várban van, ott meg is lehet nézni.