Címlap Hírek Egyszeri 200 ...

Egyszeri 200 ezer forintos extra bért kaptak a PTE-n, keveslik!

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Eredményes tárgyaláson vannak túl a PTE-n, kiegészítik és emelik a munkabéreket.

Első lépésben egy egyszeri bérkompenzációt jelentettek be: 200 ezer forintot kapnak az alacsony keresetű dolgozók a fizetésükön felül,

majd a második félévben folytatják a tárgyalásokat – jelentette be a rektor és a kancellár a munkavállalóknak küldött levélben (képünkön) a napokban.

A kép nagyítható kattintásra

Úgy néz ki,

a dolgozók keveslik az összeget, és azt is nehezményezik, hogy nem béremelés történt most, hanem csak egyszeri kompenzáció.

A szakszervezet 25 százalékos, inflációkövető fizetésemelést akart, amire az egyetem most nemet mondott, mert állításuk szerint nincs rá fedezet. A pénzhiány miatt az intézmény vezetése a kormányra mutogat, mondván, hogy hat hónapja nem kötnek velük finanszírozási szerződésthangzott el az ATV Híradójában.

Az egyetem vezetése arra hivatkozik, hogy amíg ezt nem írják alá, vagyis nem születik meg végre a finanszírozási megállapodás, addig nem tudnak bért emelni. A legnagyobb szakszervezeti tömörülés egyik országos vezetője szerint mivel nincs finanszírozási szerződés, így az egyetem alapítványa szabálytalanul működik, ami komoly jogi aggályokat is felvet.

Katasztrofális a helyzet

Horváth Csapa, az FDSZ országos elnökségi tagja és egyetemi tanár úgy fogalmazott, hogy ez a helyzet katasztrofális. Majd hozzátette, hiába működik alapítványi formában az egyetem, nincs pénze, így az intézmény továbbra is az államra szorul. Szerinte

ebben a kuratórium vezetése egyértelműen felelős, mivel ki kellett volna követelniük a finanszírozási szerződés megkötését.

A dolgozók nem mertek nyilatkozni az ATV Híradó stábjának, mert félnek a retorziótól.

A munkavállalók szerint az egyetemi átalakítások során nem ezt ígérték a kuratóriumi vezetők. Akkor 30 százalékos béremelésről volt szó, azonban ezt állításuk szerint nem mindenki kapta meg. Több, a neve elhallgatását kérő dolgozó azt mondta az ATV Híradó stábkának, hogy elegük van a hazudozásból ezért már a sztrájktól sem riadnának vissza.

(Borítóképünkön Bódis József, a PTE-t működtető alapítvány kuratóriumi elnöke látható)