Címlap Hírek Első Hajnóczy...

Első Hajnóczyfeszt – Új utak a tehetséggondozásban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi Hajnóczy József Kollégiumban március 22-én először rendezték meg a Hajnóczyfeszt elnevezésű programot. Az esemény a hagyományos Ki mit tud? vetélkedők elemeit is felhasználó, de azon túlmutató fesztivál jellegű rendezvény. Lehetőséget biztosít olyan tehetségterületek megmutatására, melyek a mindennapokban rejtve maradnak, és az iskolai keretek között sincs alkalom kibontakoztatni őket.

A fesztiválokra jellemzően egyszerre több helyszínen párhuzamosan, változatos formában és műfajban zajlottak a bemutatkozó programok. Ezekből minden érdeklődő talált kedvére valót, és minden bátor vállalkozó lehetőséget és keretet kapott, hogy megmutassa, mit tud ő, amit a társai nem.

Csodás hajfonatok készítése, saját költemények előadása, kiemelkedő dekázási képességek, komoly erőnlétet igénylő fekvenyomás, többszereplős zenés rövidfilm készítése, zongorajáték, képzőművészeti alkotások – csupa olyan képességet, tehetséget igénylő produkció, amelyek bemutatására önmagukban is kevés lehetősége nyílik a diákoknak, egy csokorba szedve pedig különösen ritkán láthatók egy rendezvény programjában.

A Hajnóczyfeszt idejére a kollégium falai megteltek a kollégisták alkotásaival: festmények, rajzok díszítették, a vitrines szekrénybe gobelinek kerültek, a faliújságra pedig az olasz nyelv iránt érdeklődő diákok nyelvi ismereteit bemutató plakát.

Az élő műsort a nevelőtanárok közös éneke nyitotta, majd többféle tehetségterület képviselői mutatkoztak be: volt duett-éneklés, saját vers mondása, melyet saját illusztráció kísért, foci ügyességi bemutató, cselgáncs bemutató. Az élő-show a színjátszósok előadásával zárult, melynek különlegessége, hogy a darabot az egyik szereplő írta.

A kollégium konditermében pingpong és fekvenyomás bemutatót tartottak a fiatalok érdeklődő társaiknak.

A délutánt egy előadással összekötött beszélgetés zárta, amelyet egy érvelésben tehetséges diák vezetett, aki egyben a kollégium diákönkormányzatának elnöke.

Erre az alkalomra jelent meg a kollégium újságának különszáma, a Kredenc-Art, ami összegyűjtötte az írásban és rajzban kiemelkedő diákok műveit.

Szluka Bernadett