Címlap Hírek Eltűnt egy ma...

Eltűnt egy magyar barlangi búvár a mélyben, a mentésben 50 fő vesz részt

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy feltáró merülésen vett részt az az évtizedes tapasztalattal bíró búvár, aki mögött hirtelen beszakadt a járat és eltűnt a semmibe. A merülésben hatan vettek részt és az eltűnt búvár mögött is ment egy biztosító búvár, de a beszakadást követően nem tudott mit tenni. Az eltűnt búvárt biztosító merülőtársai az ismert járatokban nem találták meg.

A mentésben jelenleg 50 fő vesz részt

Az eltűnt búvár keresése jelenleg is tart – írta korábban a Magyar Barlangi Mentőszolgálat. A mentést nehezíti az, hogy a barlang ezen része nagyon szűk, és jelenleg a járatokat kitöltő vízben a felkeveredett agyag miatt gyakorlatilag nincs látótávolság. A legutóbbi, hétfő hajnalban véget ért másfél órás merülés résztvevői a barlang jelenleg ismert végpontja környékén, -40 méter mélyen azt tapasztalták, hogy a járat korábbi átjárhatósága megszűnt, a járatban a rossz látási viszonyok közti tájékozódást segítő vezetőkötél teljesen beágyazódott az agyagba.

A mentőakció a következő napokban folytatódik – írták.

Rózsa Sándor/Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

A barlangról azt közölték: a Nagy-Tohonya-forrás mögött húzódó Kosssuth-barlangot az 1950-es években tárták fel. A barlang végpontját sokáig a Reménytelen-szifon jelentette. E járatot több évtizednyi kutatómunka után 2009-ben úszták át az Amphora Búvár Klub kutatói. Az áttörés után képződményekben gazdag légteres termek és további víz alatti járatok növelték a barlang ismert hosszát, ami ma meghaladja az 1500 métert, míg vertikális kiterjedése a 60 métert. A vasárnapi feltáró merülés során a 3. szifon járatait kutatták a feltáró búvárok.

Foto: Rózsa Sándor/Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság