Címlap Hírek Extrém: Pécse...

Extrém: Pécsett 255 millió forintért is vettek családi házat, de 3,8 millióért is volt ingatlan

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Baranya megyében, 2022-ben 66%-kal többet költöttek ingatlanra a vevők átlagosan a 2020-as adatokhoz képest. Míg a pandémia évében egy hozzávetőleg 80 négyzetméteres otthont átlagosan 17,6 millió Ft-ért lehetett megvásárolni, ugyanekkora ingatlant 2022-ben már csak több mint 11 millióval drágábban, 28 millióért kaphatott az ügyfél – adta hírül a Duna House a Pécs Aktuál érdeklődésére.

Baranyában a négyzetméterárak 2020-hoz képest 73%-kal, 2021-hez képest 31%-kal emelkedtek a tavalyi év során

– A vevők a tavalyi év során átlagosan 34,3 millió forintot költöttek lakásvásárlásra és átlagosan 71 négyzetméteres otthonokra szerződtek. – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.   

Komlón már 10,2 millió forintból is kapni egy 50 négyzetméteres ingatlant

Baranya megyében 2022-ben a legnagyobb arányban (38%) a családiházak találtak új tulajdonosra, a második legtöbbet értékesített ingatlantípus a téglaépítésű lakás volt 35%-kal, amelyet a lakótelepi panellakások követtek.

2019-hez képest 10 millióval többe kerül Pécsett egy panel

A panelek átlagos négyzetméterára 2020-hoz mérten 75%-kal emelkedett, így a megyében átlagosan 466 ezer forintos négyzetméteráron lehetett hozzájutni ehhez a lakástípushoz tavaly

2023-ban mind a kereslet, mind az árak emelkedése alacsonyabb fordulatra váltott az országos ingatlanpiaccal együtt Baranya megyében is. Decemberben mélyponton stabilizálódott a piac, az árak korrekciója elkezdődött, de még mindig nem beszélhetünk jelentős árcsökkenésről a használt ingatlanok szegmensében – részletezte Benedikt Károly.

A Duna House közreműködésével értékesített legdrágább ingatlan Baranyában egy 195 négyzetméteres családiház volt Pécsen, amelyért 255 millió forintot fizetett az új tulajdonosa, ami 1,3 millió forintos négyzetméterárat jelent, ezzel ez a tranzakció elnyerte a 2022-es év legmagasabb négyzetméteráron értékesített megyei ingatlana címet is.

Mi lesz az újépítésűekkel?

Duplájára nőtt a megyében értékesített újépítésű ingatlanok aránya az előző évekhez képest, annak ellenére, hogy a szegmens négyzetméterárainak tekintetében egy év alatt 22%-os emelkedés volt tapasztalható. 2022-ben a Baranya megyei újépítésű ingatlanpiacon átlagosan 90 négyzetméteres otthonokra szerződtek a vevők, és 2020-hoz képest közel 50%-kal fordítottak többet a korszerű és energiahatékony ingatlantípusra. Négyzetméterár tekintetében 2020-hoz képest 56%-os árnövekedés tapasztalható, az elmúlt évben 670 ezer forint körüli átlagos négyzetméteráron lehetett új ingatlant vásárolni a megyében. A folyamatosan dráguló kivitelezési költségek miatt az árak mérséklődésére ebben a szegmensben várhatóan az idei évben sem számíthatnak az érdeklődők.

A 2022-es év során a Duna House segítségével értékesített legalacsonyabb négyzetméterárú megyei ingatlan egy lakható, 400 négyzetméteres, sváb parasztház volt Pécsvárad közelében, amelyért 27 500 forintos árat fizetett az új tulajdonosa.