Címlap Hírek Ezeket a palo...

Ezeket a palotákat áldozták fel a Konzum áruházért!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megmutatjuk milyen gyönyörű épületeket áldoztak be azért, hogy 1976-ban megnyíljon a régió - akkor legkorszerűbb - szocialista áruháza. Eltűnt a Vadászkürt étterem és szálló, a Pucher palota és a patinás Hungária szálló és kávéház is.

A Kossuth tér déli háztömbjét 1970-ben kezdték lebontani majd, hat évvel később roskadozó polcokkal megnyílta az első pécsi bevásárlóközpont. A tér sorsa megpecsételődött. Az egykori árnyas piactérből buszvégállomás és parkoló lett, hogy minél többen tudjanak hódolni a vásárlásnak.

Igen, a házak helyén épült a Konzum

Vadászkürt szálló

1974-ban még állt Vadászkürt étterem és szálló épülete a mai Konzum irodaház helyén. A felrobbantása előtt földszintjén lakástextil bolt működött. Építtetője és tulajdonosa Hirschfeld Sámuel sörgyáros volt.

„Itt volt 45-ös lakásrextil és bútor bolt szerettem itt dolgozni 😊”

„Kölyök koromban a Bem utca felőli sarokablakból néztem a május 1-jei felvonulásokat.”

„Rombolás történt, mellyel helytörténetünk értékes emlékeit tüntették el végleg!”

így emlékeznek vissza néhányan a Régi Pécs közöségi oldalán.

Balra most a Konzum látható

Hungária szálló és kávéház

Csodaszép épület tűnt el örökre. A Schlauch Imre tervezte Hungária Szálló és kávéházat, melynek minden részletében találhatunk valami szépet. A zárt sarokerkélyt tartó két ókori Atlaszra emlékeztető izmos férfi alak és az erkély ablakát keretező nőalakok finom kidolgozása a régi mesterek keze munkáját dicséri.

Az ablakok felett angyalkák, díszes, csipkés párkányok és kis oszlopokat sajnos már csak fényképen láthatjuk. 1914-ben Schmidt József vezette, az akkor 10 szobás, étteremmel és kávéházzal rendelkező hotelt. Napjainkban a Kempfner-féle házon kívül már egyik sem látható, az épületeket elbontották az elmúlt évtizedek során. Helyükön újabb lakóépületek állnak.

Pucher palota

1910-es fényképen a Majláth (Kossuth) tér mely sok éven át a város piactere volt. A Kossuth tér déli oldalán Pécs helytörténetében fontos szerepet betöltő épület, a Hochrein nyomda állt. Hochrein József 1860-ban vette meg az déli oldalának a középső telkén álló Pucher György házát. Hochrein József akadémiai festő és litográfus engedélyt kapott nyomda létesítésére. Itt készítette Hochrein József híres pécsi litográfiáit, például az 1864-es pécsi térképet. Az épületet 1974-ben bontották le.

„A magas épület alatt volt egy mohácsi pékség, oda jártunk kenyérért, munkába menet pedig minden reggel kifli és perec volt a kedvenc.”

„A Tejboltban még nagymamám is dolgozott, sokat jártam be hozzá. Kicsit szívfacsaró látni a képet”

„Itt volt a Paller nevű család zöldség boltja, isteni savanyú káposztát ettem három hónapos terhesként.”

Forrás: Régi Pécs