Címlap Egészség Ezért kapják ...

Ezért kapják el néhányan a koronavírust az oltás után!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Félreértés, hogy a mutánsok a vakcinálás miatt jönnének létre és terjednének - mondta Karikó Katalin biokémikus a Szeretlekmagyarország.hu portálnak adott interjúban.

A kutató ezt annak kapcsán mondta el, hogy az oltások előrehaladtával egyre több hír jelenik meg olyanokról, akik az első vagy a második vakcina után megkapták a koronavírust.

Egyetlen vakcina sem véd meg teljesen a fertőződéstől, de a vírus okozta súlyos megbetegedéstől, különösen a kórházba kerüléstől igen –

hangsúlyozta Karikó Katalin. 

A vérben keringő ellenanyag, illetve az emlékező sejtek nem tudják megakadályozni a vírus szaporodását az orr- és szájnyálkahártya sejtjeiben. A Pfizer-vakcinára van adat, ami azt mutatja, hogy 30 százalékkal csökkenti a megfertőződés esélyét, illetve a megfertőződött, vakcinált személy kevesebb vírust terjeszt – magyarázta.

Hozzátette:

A megbetegedéstől sem véd 100%-ban egyetlen Covid19-vakcina sem. Még a leghatékonyabb mRNS-vakcinák, a Pfizer és a Moderna is 95%-ban védték meg a beoltott embereket a tünettel járó betegségtől.

Tehát a maszk viselése oltás után is javasolt, amíg ilyen magas a fertőzöttek száma. Egyrészt, hogy a beoltott ne fertőződjön meg, vagy ha megfertőződött, akkor ne adja tovább.

Karikó Katalin az Atlantic című amerikai magazin egyik írását idézte, amiben a védőoltást az esernyőhöz hasonlítják, ami megvéd az esőben, de a viharban már kevésbé, vizes leszel, hiába van esernyőd.

Vagyis, ha valaki nagyon nagy mennyiségű vírust lélegzik be, nincs az az immunrendszer, amely képes azt teljesen kivédeni. „De a vakcina ilyen esetben is csökkenti a betegség súlyosságát” – hangsúlyozta.

Karikó Katalin elmondta még, egyelőre nem tudják, kell-e újraoltás, és ha igen, mennyi idő múlva.