Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sosem állították fel ennyire korán a mindenki karácsonyfáját, ami most Pogányból érkezett péntek délelőtt a pécsi Széchenyi térre. Magassága 12 méter, a díszíteni jövő héten fogják.

 

 

A fa érkezését élőben közvetítettük, a szállító jármű a vásárcsarnok felől az Irgalmasok utcában hozta fel a fenyőt, amit egy hatalmas daru emelt a megszokott helyére:

Ez a város kilencvenedik (!) mindenki karácsonyfája, ugyanis először 1931. december 23-án állították fel városunkban. Akkor a Pécsi Napló így számolt be erről az új szokásról:

Az első mindenki karácsonyfája

„Külföldi mintára a város hatósága ezidén először állíttatott karácsonyfát. A hatalmas fenyő ott pompázik a Széchenyi tér közepén, a Szentháromság szobra előtt. Örökzöld ágait angyalhaj és műhó díszíti s az esti órákban a reászerelt villanykörték egész serege ragyog rajta, szelíd fényt hintve szerte-széjjel. A hatóságnak az a gondolata, hogy a szegényeknek karácsonyfát állíttatott, meghatóan kedves, amellett, hogy nálunk szokatlanul újszerű is. Magának a fának felállítása a mi szemünkben többet jelent, mint a külföldi városok utánzását. Szimbólumán látjuk benne annak a gondoskodásnak, melyben a hatóság a mai nehéz időkben a reászorultakat részesíti. Mert a fa, ha nincs is rajta és alatta az ajándékok sokasága, az ágait díszítő angyalhajjal a gondoskodó jóságot s a rajta lévő villanykörtékkel a megértő szeretetet jelképezi. Ebben az értelemben a szegények karácsonyfája, mindazoké, akik hetek, hónapok óta érzik a város urainak, áldozni tudó és akaró polgárainak csendben zajtalanul munkálkodó, cselekvő szeretetét.”