Címlap Hírek Fellélegezhet...

Fellélegezhetünk: ma meglesz az 5,5 millió beoltott

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pénteken a beoltottak száma eléri az 5,5 milliót, ennyi beoltott ember ma délutánra, estére talán már meglesz, és akkor újabb korlátozásokat oldanak fel, például nem kell maszkot viselni – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Közölte, a hajnali jelentés szerint az elmúlt 24 órában nem volt halálos áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon, kórházban lélegeztetőgép nélkül 76 embert ápolnak, lélegeztetőgépen pedig 22-en vannak.

A korlátozások feloldásáról a többi között elmondta, az üzletekre vonatkozó korlátozások megszűnnek és maszkot sem kell kötelezően viselni a kül- és belterületeken.

Ha lesz negyedik hullám, a beoltottak kimaradnak belőle

A világban ma készpénznek veszik, hogy lesz negyedik hullám, de aki be van oltva, az nagy valószínűséggel ebből kimarad, annak ellenére, hogy 100-ból 10 ember még a legjobb oltóanyag ellenére is újrafertőződhet. De súlyosan nem fog megbetegedni, mondják Orbán szerint a virológusok.

Még vita van a harmadik dózisról

Több millió magyar van még, aki nem oltatta be magát, mostantól már rajtuk múlik, hogy cselekednek, kérik-e az oltást.

Egyelőre nem oltunk harmadszorra, óvatos a kormány ezzel, mert nem tudják, mi a következménye. Orbán csak egy dolgot néz: a gyógyszergyártó cégek vállalják-e a felelősséget azért, ha a harmadik oltás után nemkívánatos eredmények alakulnak ki. Ma ez még egy nem lezárt vita.

Az élet lassabban indul újra, mint előre gondoltuk

Ha elérjük az 5,5 millió beoltottat, akkor további enyhítések jönnek: nem lesz kötelező a maszk, csak a kórházakban és szociális intézményekben. Aki akar, az továbbra is hordhat maszkot. Nem kell majd védettségi igazolvány szállásokra, színházakba, kulturális rendezvényekre, nem lesz vevőkorlátozás az üzletekben. Többen vehetnek részt a lakodalmakon.

Sport- és zenés-táncos rendezvényeken sem kell majd védettségi igazolvány, szórakozóhelyeken viszont továbbra is kell.

„A fogaskerekek azért csikorognak”, az élet nem indul újra olyan gyorsan, mint amennyire előre gondolta volna az ember, 16 hónap vírushelyzet sok idő.

Elszálltak az építőipari árak, a kormány beavatkozik

A kormányülésen döntöttek arról, hogy

  • októbertől kiviteli korlátozás lesz az építőiparban – az árak azért nőttek meg egyrészt, mert megnőtt az országból kivitt mennyiség,
  • Kivitel esetén kötelező bejelentés lesz, és bevezetnek egy állami elővásárlási jogot.
  • Döntöttek a távmunka készélesítéséről, exporthitel-biztosításról, 17 városban munkahelyteremtő beruházásról,
  • Hároméves bértámogatást kötöttek például a MÁV-val, a Volánnal, a postával, a Nemzeti Útdíj szolgáltatójával és a Nemzeti Vízközmű dolgozóival.
  • Még gondolkodnak ezen, de egy bizonyos árszint fölött a szint fölötti ár 90 százalékát el fogják vonni (pl. kavicsnál, sódernél).
  • Művelési jogot szerzett, de meg nem nyitott bányáknak egy éven belül meg kell kezdeniük a tevékenységet, máskülönben visszavonják a megnyert koncessziót.

Orbán: Durva támadásokat kaptam, de senkinek nem maradtam adósa

„A nyelvészek nem fognak ennek örülni, de szokva vagyunk” az uniós támadásokhoz, mondta Orbán a pedofiltörvényről.

Kétség kívül erős estém volt, durva támadások is voltak, de senkinek nem maradtam adósa, mindenki pontosan megkapta, ami járt neki

– jelentette ki Orbán.

A miniszterelnök „gyarmattartó tempót” érzékelt Brüsszelben, „Übermensch” hozzáállást lát az országvezetőktől, például a holland miniszterelnöktől, aki „Hágából akarja megmondani”, mi legyen Magyarországon.

A gyerek nem magánügy, az államnak joga van korlátozni, hogy az iskolában ki mit mondhat neki

„A gyerek nem magánügy”, az államnak joga van korlátozni, iskolákban ki mit mondhat nekik, mondta Orbán. Magyarországon a szülők dönthetnek arról, hogyan nevelik a gyerekeiket, nem pedig civil szervezetek.

Orbán szerint a szerelmi csalódásokra nem a nemváltás a megoldás

Van, hogy az ember nem jön be mindenkinek, vannak csalódások, de akkor nem a válasz, hogy arra buzdítjuk őket, változtassanak nemet, hanem az, hogy azzal a fizikai adottsággal próbáljanak meg együtt élni, amivel rendelkeznek, és így megtalálni a helyüket a felnőtt világban – mondta Orbán.

A nemzeti konzultáció eldönti, mit csinál a kormány a migrációval

Magyarország is védvonalként szerepet vállal az Afganisztánból érkező bevándorlók visszaszorításában, a magyar határakon többszörös a nyomás már, sokkal nagyobb, mint a járvány elmúlt 16 hónapjában.

De hogy mit fog a kormány csinálni a migrációval, azt majd a nép megválaszolja a nemzeti konzultációban, erről szól az első kérdés.

(MTI, Telex)