Címlap Hírek Fokozódni fog...

Fokozódni fog a migráció, bruttó 116 ezer forinttal emelik a rendvédelmi szervek tagjainak bérét

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy kezdő közkatona jelenlegi 280 343 forintos illetménye szeptembertől 399 180 forintra, 2024 januárjától 439 098 forintra emelkedik. Míg egy kezdő őrmester a jelenleg 375 064 forint helyett szeptembertől 421 834 forintot, 2024 januárjától 509 287 forintot kap. 

Erről szombaton tartott sajtótájékoztatót Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az illetményüket két lépcsőben, szeptemberben, majd 2024 januárjában emelik újra.

A szomszédban dúló háború, a világszerte tapasztalható gazdasági nehézségek azt vetítik előre, hogy fokozódni fog a migrációs nyomás, és ennek kezelésében fontos szerepük lesz a rendvédelmi szerveknek, köztük a most felállítandó határvadász ezrednek.

A sajtótájékoztatón elhangzott: nemcsak az illegális migránsok száma nő, hanem a fegyvercsempészek is egyre erőszakosabbak. Pár napja az ország déli határától nem messze „bandaháború” dúlt. Ezért fontos, hogy a határvadászok védjék meg a déli határt, az odavezényelt rendőrök pedig eredeti szolgálati helyükön védjék a magyar emberek biztonságát.

A határvadászok feladata lesz a déli és az uniós külső határok védelme, lesz fegyverhasználati, igazoltatási, előállítási joguk is. A határvadászok kiképzésük alatt 300 ezer, utána 400 ezer forintos illetmény kapnak.

A rendőröknek is „érezhetően magasabb” fizetést kínál a kormány

Ők szeptember elsejétől újabb béremelésben részesülnek, a tiszthelyetteseknél ez átlagosan 30-44 százalékos, a tiszteknél 18-25 százalékos növekedést jelent majd. Így szeptembertől a pályakezdő tiszthelyettesek az eddigi 267 ezer forint helyett 384 ezer forintos, a pályakezdő tisztek az eddigi 393 ezer forint helyett 510 ezer forintos illetményt kapnak.    

Mindezt meg kell tenni, mert – ahogy a világ többi országában – Magyarországon is felértékelődött a biztonság. A háborúk korszakában sok a bizonytalanság. A magyar kormány feladata a biztonság erősítése – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf is hangsúlyozta, a szomszédos Ukrajnában „egy véres, szűnni nem akaró” háború van és a déli határon is folyamatosan növekszik a nyomás. Ezért a napokban utasítást adott, hogy a Magyar Honvédség készenlétét növeljék. Fontos, hogy a katonák a koronavírus-járvány elleni védekezés során a kórházakban, valamint az illegális migráció miatt a déli határon ellátott feladataiktól visszatérhessenek a gyakorlótérre, készülhessenek a „katona szakma legmagasabb szintű folytatására” – fogalmazott.

„A békéhez erő kell” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hozzátéve: „a katonák számíthatnak Magyarország kormányára, a magyar emberek pedig számíthatnak a Magyar Honvédségre”.