Címlap Hírek Fogsort és la...

Fogsort és lakkcsizmát is hagytak már el a pécsi buszokon

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Tüke Busz összeállítást készített a pécsi járműveken felejtett tárgyakról, amelyek között egészen különleges holmik és tárgyak szerepelnek. Akadt, hogy egy ottfelejtett babakocsi sem hiányzott senkinek.

A pécsi közlekedési társasághoz tavaly mintegy 250 talált tárgyat adtak le,

míg a koronavírus-járvány előtti évben négyszáz, a pécsi járatokon elveszett iratot vagy tárgyat vettek nyilvántartásba a cég munkatársai.

Az elhagyott tárgyak köre igen széles skálán mozog

Ősszel-télen leginkább az esernyők, és a téli ruhadarabok maradnak az autóbuszokon, de találtak már

  • karórát,
  • nagy értékű laptopot,
  • fúrógépet,
  • orvosi tankönyveket, fogsort,
  • 1 pár használt női fekete lakkcsizmát és gyerekjátékokat is.
  • A talált tárgyak között akadt már gitártok, hangszer,
  • járást segítő bot (mankó) és
  • babakocsi is, amelyekért három hónapot követően sem jelentkezett senki.

Az utasok leggyakrabban hivatalos iratokat, bérleteket, táskákat, mobiltelefonokat, szemüvegeket és tornazsákokat felejtenek a járműveken.

Az autóbusz-állomáson leadott iratokat és talált tárgyakat a forgalmi szolgálattevőnél lehet keresni, aki a megtalálást követő két napig megőrzi azokat. Ezt követően a Millennium Üzletházban működő ügyfélszolgálati irodában a „Talált tárgyak nyilvántartókönyvében” veszik őket nyilvántartásba.

Ha az elhagyott tárgy tulajdonosát be lehet azonosítani és találnak hozzá elérhetőséget, akkor mindenképpen értesítik az érintett személyt. Amennyiben a megtalált személyi adatokat tartalmazó igazolványokért, okmányokért, iratokért tulajdonosaik nem jelentkeznek, akkor azokat a kiállító hatóságnak visszaküldik.

A járműveken elvesztett talált tárgyak kiadáshoz szükséges, hogy a tulajdonos személyét kétségkívül be tudják azonosítani, ehhez személyazonosításra alkalmas igazolvány, vezetői engedély, vagy útlevél bemutatása szükséges. Az azonosítás részeként ügyfélszolgálaton azt is el kell mondani, hogy az adott irat vagy tárgy mikor és hol veszett el, és szükséges lehet néhány jellemző tulajdonságot is felsorolni (pl. méret, szín). Kétség esetén egyéb, kizárólag a tulajdonos által ismerhető azonosítók meghatározása is fontos lehet.

A Tüke Busz Zrt. – üzletszabályzata szerint – a talált tárgyak (a romlandó élelmiszerek kivételével) megőrzéséről három hónapig gondoskodik, a nem keresett tárgyak ezt követően az önkormányzatához kerülnek.