Címlap Hírek Geresdlak ünn...

Geresdlak ünnepel: sorra újulnak meg az épületek a baranyai faluban

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Korszerűsítették a közösségi házat és orvosi rendelőt Geresdlakon. A település a Baranya Megyei Önkormányzattal konzorciumban több mint 55 millió forint támogatást kapott a fejlesztésekre.

Fűtéskorszerűsítés is történt

– Önerőből nem sikerült volna ez a korszerűsítés – mondta Geresdlak polgármestere. Habjánecz Tibor hozzátette: korszerű kazánokat, napelemeket szereltek be, szigeteltek is. Ezáltal az épületek fenntartása sokkal olcsóbb lesz, mint eddig volt.

„Ünnepi pillanat a geresdlakiak életében”

– mondta Őri László. A Baranya Megyei Önkormányzat elnöke a rendelő átadóján elmondta: korábban három energetikai fejlesztés is zajlott a faluban 145 millió értékben.

Az elmúlt években 6.1 milliárd forintból 83 épületkorszerűsítés történt Baranya megyében

– Kettős célja van ezeknek a beruházásoknak. A korszerűsítésekkel a helyi közösségek egyrészt rezsiköltséget takarítanak meg. Másrészt hozzájárulnak a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez – mondta Őri László, aki hozzátette a jövőben is tudnak pályázni a települések a Versenyképes Magyarország Operatív Program keretében.

Jövőben is lesz lehetőség pályázni

– Geresdlak hosszú ideje stabilan és jól pályázik, ahol a civil közösségek is ambiciózusak és nyernek is – mondta Hargitai János. A térség országgyűlési képviselője hozzátette: a Magyar Falu Programban 3.5 milliárd forint jutott Kelet-Baranya 103 településére, amit ki is használtak, hiszen mindenhol történt valamilyen fejlesztés. Volt olyan, ahol egynél több. Hargitai hangsúlyozta: érdemes most is figyelni ezeket a lehetőségeket, idén még több forrás várható.