Címlap Hírek GYEREKEK OLTÁ...

GYEREKEK OLTÁSA: „Nem zárjuk el a szülőket ettől, de én az óvatosabbak közé tartozom”

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyár végén születhet döntés arról, hogy indítanak-e oltási kampányt a 12-15 évesek körében. Most még a szülők dönthetnek a gyerekek vakcinációjáról és szabadon - az ő védettségi igazolványukkal - bárhova elvihetik őket. De ha szeretnék, akkor be is oltathatják a kicsiket. Sőt, választhatnak is a vakcinák közül. A magyar orvosok vitája még tart ez ügyben - mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban.

Nem indítanak oltási kampányt a 12-15 évesek körében

Az óvatosabbak közé tartozom a gyerekek oltását tekintve, de nem akarjuk elzárni a szülőket attól, hogy a gyermeküket beoltassák.

Orbán Viktor.

A kormányfő szerint a magyar tudományos közösségben a nyár vége felé juthat nyugvópontra ez a vita. És akkor lehet dönteni arról, hogy csinálunk oltási kampányt vagy a szülő dönthet saját felelősségére a gyermeke oltásáról. Most a kiskorú gyermekeket a szülők bárhová elvihetik magukkal – tette hozzá.  

Ezt a szabályozást érdemes kihasználni és elmenni nyár végéig oda, ahova szeretnénk – tette hozzá Orbán Viktor.

64 ezer ember még küzd a betegséggel

Több oltásunk van, mint amennyien jelentkeznek értük. Ez év végéig nemcsak így marad, de méginkább eltolódnak az arányok – mondta Orbán Viktor.

17 millió vakcinánk lesz az év végéig

Zsákban van, meg van rendelve, le lesz szállítva. Ez azt jelenti, hogy oltásbiztonságban vagyunk egy következő oltás esetén – hangsúlyozta Orbán Viktor.

2,5 millió magyar nem akar vakcinát

Ezért áttérnek a tömeges oltásról a készenléti oltásra. Így aki nem a későbbi, nehézkesebb oltási rendben akar részt venni, az oltassa be magát most – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Július 1-től jön az uniós oltási igazolás

De nem tudjuk, hogy működni fog-e. A magyar oltási igazolvány uniós szinten is nagyon modern, ráadásul előrébb tartunk, mint a nyugati országok – tette hozzá a kormányfő. Amikor az európai helyzetről beszélünk, akkor fontos említést tenni arról, hogy ott sok országban még kijárási tilalom van.

Június 15-ig be kell fejezni az uniós kártya kifejlesztését, és onnantól kezdve a magyar elektronikus digitális kártyán lévő adatok szinkronban lesznek más uniós országok kártyáival.

A veszélyhelyzet fennmarad

És folyamatosan töröljük el a korlátozásokat – mondta. Péntek délután döntés lesz arról, hogyan állhat helyre az önkormányzatok korábbi működési rendje.

„Nem akarunk örökké vesztes nép lenni”

Orbán Viktor a 101 évvel ezelőtt aláírt trianoni diktátumról azt mondta, hogy a nemzeti összetartozást tekintve jobban állunk, mint 11 éve. Az országvesztés napjából a nemzeti összetartozás napját próbáltunk csinálni – tette hozzá. Akiket elszakítottak tőlünk, azok lélekben velünk maradtak. A nemzeti összetartozás gondolata erősebb, mint a korábbi évtizedekben. Nem akarunk úgy élni, hogy örökre vesztésre ítélt nép legyünk – mondta Orbán Viktor.