Címlap Hírek Hajrá, Éretts...

Hajrá, Érettségizők!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az iskolákba való belépés előtt kötelező lázmérés lesz, a termekben egyszerre maximum tíz diák lehet majd. Idén sem lesznek szóbeli vizsgák, néhány különleges esetet kivételével, a nyelvvizsgák pedig a szóbeli rész nélkül is érvényesek lesznek - írja az Origo.

Hétfőn kezdődnek az érettségi vizsgák a tavalyihoz hasonló szabályokkal. A pedagógusokat pedig már korábban, április elején beoltották, az intézményeket fertőtlenítették.

  • Egy teremben 10 diák lehet maximum
  • egymástól mindenkinek másfél méteres távolságot kell tartani
  • mindenhol lesz kihelyezett fertőtlenítő, ezeket használják a tanárok és a diákok is egyaránt.
  • védőmaszk használata a felügyelő tanárok számára kötelező lesz, a tanulóknak viszont csak a vizsga előtt kötelező, az írásbeli közben levehetik, ha akarják, de az Operatív Törzs azt ajánlja, tartsák magukon.
  • Érkezéskor mindenkinek megmérik a testhőmérsékletét
  • A tanárok kesztyűben osztják ki, majd a javítás előtt minimum 24 órára elzárják a dolgozatokat
  • A nyelvi érettségi a szóbeli vizsgarész nélkül is érvényes lesz mint nyelvvizsga.

Csak írásbeli érettségi lesz

A középszintű szóbeli vizsgát csak azokban a tárgyakban szervezik meg, ahol nincs írásbeli. Néhány esetben szintén lehetősége lesz a diákoknak szóbeli vizsgát tenni, ehhez viszont elsősorban arra van szükség, hogy a szakértői bizottság mondja ki az ezzel kapcsolatos döntést.

SZÓBELI VIZSGÁT TEHETNEK AZOK, AKIK A KETTESÉRT KÜZDENEK

Különleges szabályok vonatkoznak a testnevelésre is. Ebben az esetben a középszintű gyakorlati vizsga a vizsgáztató tanár mellett a vizsgabizottság legalább két tagja jelenlétében, a vizsgaidőszak bármely napján – a vizsgázó érettségi vizsgabeosztásának figyelembevételével – bonyolítható le.

Tavaly nyolcvanezren, majd ősszel további harmincezren érettségiztek a most is hatályban lévő szabályok mellett, és akkor egyetlen koronavírusos megbetegedést sem lehetett a vizsgákhoz kötni.

Amennyiben valaki még így is úgy érzi, hogy nem meri vállalni a megbetegedés kockázatát, a járványra való tekintettel

lehetőség van halasztani.

Ha a vizsgázó nem jelenik meg, automatikusan úgy kezelik, mintha eleve nem is jelentkezett volna. Akik így döntenek, azok ősszel érettségizhetnek majd, azonban mindenkinek javasolják, hogy ne halasszanak.

Az érettségizők legyenek óvatosak, ne menjenek a nyitott szórakozóhelyekre!

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közoktatási államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy az érettségire készülő diákok „most inkább kerüljék a tömeget”.

111 750 diák érettségizik idén