Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már nem újdonság, hogy Pécsen szabadon érik a füge, de az igen ritka, hogy gránátalmát szüretelnek. A változó pécsi klíma egyre jobban kedvez a mediterrán gyümölcsöknek, a Kandó Kálmán utca egyik családi házánál általában fél mázsa gránátalma terem.

Ősszel tele vannak a piacok a pécsi fügével, azonban gránátalmából csak spanyol vagy török import kerül az asztalokra. A pécsi Bürüs család talán az egyetlen, ahol saját termés kerül az asztalra, ők már negyven éve gondozzák gránátalma fájukat.

– Október közepén kezdenek beérni a mézédes és egyben savanykás gyümölcsök, némelyik súlya eléri a fél kilót is – mutatta lapunknak az idei termést a tulajdonos, aki szerint a fa nagyjából 40-50 kiló gyümölcsöt terem egy évben.

A család ekkora mennyiséget nem tud elfogyasztani, ezért az egész rokonság kap belőle, sőt időnként még a szomszédben lévő Magda cukrászda is.

– Még a férjem ültette a fát úgy negyven évvel ezelőtt, de sajnos nem érhette meg, hogy megkóstolja. Az egyetemi kertészetből hozta a fát, ami akkor egy pici cserje volt. 10 év után kezdett teremni, azóta évről évre egyre több termést hoz – tette hozzá az idős asszony, akinek unokái leginkább gyümölcslevet préselnek a gyümölcsből.

A különleges gyümölcsöt a Pécs Aktuál is tesztelte. Valóban nagyon ízletes, csak annyiban különbözik az import gránátalmától, hogy a magok nagyon kemények.

A gránátalma őshazája Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán és Irán területe, de mára már Európa mediterrán vidékein, és Dél-Amerika melegebb részein is termesztik.