Címlap Hírek Hazatért az I...

Hazatért az Ikarus 556-os emeletes busz Pécsre

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hatalmas érdeklődés övezte a Pécsre érkezett emeletes buszt. Vasárnap még találkozhatunk vele a városban, majd Hatvanba viszik, ahol egy fedett garázsba parkolnak le vele.

1969 és 1976 között a baranyai megyeszékhelyen teljesített szolgálatot a MÁVAUT Ikarus 556-os emeletes busz, amelyet október 23-án kívül-belül megújulva, teljes pompájában lehetett megcsodálni Pécsett.

Az ünnepi hétvégén Pécsre látogatott a legértékesebb magyar oldtimer jármű, a MÁVAUT legendás Ikarus 556-osa.

A Volánbusz forgalmi és kereskedelmi főigazgatója, Kameniczky Ákos köszöntőjében kiemelte:

A Volánbusz a járműfiatalítási programjában az elmúlt években közel 2.000 db új autóbuszt szerzett be, melyek a mai kor követelményeinek maximálisan megfelelnek. Ebből viszont adódik, hogy az utakon található 20-30 vagy néhány esetben még e feletti Ikarus autóbuszok lassan eltűnnek az utakról.

A Volánbusz értékmentési programja arra hivatott, hogy a mindenki számára ismert és közkedvelt hazai gyártású vagy adott esetben egy-egy különleges járművet megmentsen az utókor számára.

Ezen munkának az egyik legjelentősebb állomása a MÁVAUT-IKARUS 556 típusú autóbusz felújítása volt, melyre

mintegy 15.000 munkaórát fordítottunk és egy 40 évig a szabad ég alatt szétkorrodált „járműből” sikerült ezt az ikonikus autóbuszt újraéleszteni.

A karosszéria felújítása Zalaegerszegen történt, az ülések kárpitozását viszont a társaság pécsi szakemberei végezték el.

Minden jegy elkelt, de megnézni az Expo Centernél és út közben is lehet

Az Oldtimer Club Pécs szervezésében megvalósuló Őszi Veteránjármű-kiállítás és Börze fő attrakciója is a „Bikarusz” néven emlegetett jármű.

Vasárnap is indulnak félórás körjáratok, ekkor már a rendezvény helyszínén, az Expo Centernél, a Füzes dűlőben lévő megállóhelyen lehet felszállni az emeletes autóbuszra. A körjáratokat fotós megállókkal is bővítik: a járművet ­a Mecsek Áruháznál és az uránvárosi végállomásnál is lehet fényképezni.

  • Indulási időpontok a Expo Centertől, a Füzes dűlőben lévő megállóhelytől (vasárnap): 9:00, 10:00, 11:00 és 12:00.

Nézzetek szét a belsejében: