Címlap Gazdaság HURRÁ: pár na...

HURRÁ: pár nap múlva újraindulhat az élet Magyarországon!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A korábban számoltnál előbb, április 7–8. környékén elérheti az ország a 2,5 millió beoltottat, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök a fokozatos nyitás első lépésének feltételeként szabott meg – írja összeállításában a Portfolio.

A gazdasági portál emlékeztet: ez a szám (amely azt jelzi, hogy ennyien legalább az első oltást megkapták már) messze van a nyájimmunitásként meghatározott 70-80 százalékos átoltottságtól, viszont azt jelzi, hogy ezzel együtt a 65 év feletti valamennyi regisztrált kapott már a vakcinából. A legfrissebb, április 5-i adatok szerint vasárnap estig 2,36 millió a beoltottak száma.

Amennyiben tehát a jelenlegi – rekordszintű napi – oltási tempó fennmarad (az elmúlt 7 nap átlagában naponta több mint 58 ezer ember kapta meg az első adag oltását), akkor a 2,5 milliomodik oltást április 8-án adhatják be idehaza.

A Portfolio számítása megfelel annak, amit Orbán Viktor említett, azaz húsvét után egy-két nappal elérhetünk ehhez a számhoz. Mivel a mostani korlátozó intézkedések április 8-ig vannak hatályban, 9-re a hosszabbításról vagy a nyitásról kell dönteni – a portál szerint ez is indokolhatja, hogy a kormány ennyire siet az oltások beadásával.

A boltzár módosításáról és a részleges nyitásról szóló rendelet úgy szól, hogy az újranyitás első fázisa „a kettőmillió-ötszázezredik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napját követő napon lép hatályba” – vagyis ez már április 9. lehet.

A hét második felétől ezekre az új, lazítás irányába ellépő (több kontaktusra lehetőséget adó) szabályokra készülhetünk:

  • A kijárási tilalom időtartama szűkül: a most érvényben lévő este 8 órától reggel 5-ig tartó időszakkal szemben este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszak lesz.
  • Az üzletek kötelező zárva tartási időszaka szűkül: az üzletek reggel 5 óra és este 9:30 között lesznek nyitva, míg a mostani szabályok szerint reggel 5 óra és este 7 óra között vannak nyitva.
  • A nyitva tartó boltok köre bővül: a március 8. óta zárva tartó üzletek (ruhaboltok, plázában lévő üzletek, bútorboltok) újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben.
  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók, de újfajta korlátozások szerint. A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín nem köteles zárva tartani.
  • A vendéglátóegységek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben (ez így van már tavaly november óta), csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek. A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

Ne feledjük, hogy az újraindítás második fokozata a jelenleg érvényben lévő rendeletek szerint április 19-én jöhet el, ekkor ugyanis újranyitnak az iskolák és az óvodák. Egyes szervezetek és szakértők viszont az iskolák nyitásának elhalasztását kérték, amire a kormány azonban eddig nem reagált.

FRISSÍTVE:

A Kormányzati Tájékoztató Központ tájékoztatása szerint talán még hamarabb elkezdődhet a nyitás, mint a fentebb vázolt esetben. Mint kiderült, Magyarország oltási rendje a terveknek megfelelően, Európában kiemelkedően teljesít. Az oltási folyamat az ünnepek alatt sem állt le, ennek köszönhetően várhatóan kedd éjfélig, legkésőbb a szerda délelőtti órákban elérjük a két és fél millió beoltottat. Pintér Sándor belügyminiszternek határozatban kell megállapítania, hogy megtörtént a 2,5 milliomodik oltás – áll a közleményben. A belügyér döntése után léphetnek életbe a fentebb felsorolt intézkedések.

(Forrás: portfoliu.hu, fotó: Getty Images Hungary)