Címlap Hírek Íme Pécs első...

Íme Pécs első játszótere, ami egy temető helyén épült!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

90 éve egy temető helyén épült meg Pécs első játszótere, amely sokáig a város legvidámabb helye lett. A hatalmas területen strand, kővár, forgók, rengeteg hinta és futballpálya várta a gyerekeket. Ma már semmi nem maradt belőle, a terület most a rendőrség Athinay úti telephelye.

„A pécsi gyermekvilág álma végre valóra vált. A szigeti külvárosi régi temető helyén a mai nappal elkészült az első pécsi gyermekjátszótér és azt holnap, Péter és Pál napján már át is adják rendeltetésének. Már készen áll 20 hinta, 2 kőből készült vár, 2 forgó, 2 futballpálya és készen áll a lubickoló” – kezdte 1930-as cikkét a helyi újság. Az első játszótérről a Régi Pécs írt részletesen.

A játszótér a Szigeti külváros római katolikus temetője helyén épült meg, a temetkezéseket már 26 évvel korábban megszüntették, mert megnyílt a ma is használatos Siklósi úti köztemető.

A játszótérre 37 évet kellett várni

A Vallás- és Közoktatási Minisztérium már 1893-ban előírta, hogy minden városban játszóteret kell építeni. A játszóterek létesítését a pécsi városi tanács hosszú éveken keresztül valamilyen ürüggyel elutasította, játszótér csak óvodák, iskolák, internátusok és egyes bérházak udvarán volt, közterületen továbbra sem épült.

Ezekben az években Pécsnek mindössze két olyan helye volt, ahol a gyerekek eljátszhattak egy kicsit. Az Alsó-sétatéren egy homokozó, valamint a Dischka Győző utcában az akkor ott működő kórbonctani intézet és a postaépület között kialakított kis park állt rendelkezésre.

Az első játszótérnek minden gyerek örülhetett, mert az összes társadalmi réteg számára nyitott volt.

„Megvan ott minden, ami gyermekszívet dobogtat. Kis ágyúk, kocsik, hinták, hintalovak stb. Mind arra várnak, hogy a gyermekek boldog birtokukba vegyék. A gyermekjátszótér erkölcsi felügyeletét a ferences hitoktatók vállalták. Az egyházközség magára vállalta, hogy egy tanítónő és egy tanító költségeit megfizeti. Belépődíj természetesen nincs és Pécs város egész gyermekvilágát szeretettel várják a játszótérre.”

A játszótér a II. világháború végére teljesen lepusztult

1947-ben felújították, majd elkerítették és az úttörők helyi táborának része lett. Ide épült később a határőrlaktanya, most itt van a rendőrség és a bevándorlási hivatal telephelye.

Forrás: Régi Pécs