Címlap Hírek ITT AZ ŐSZ? K...

ITT AZ ŐSZ? Kényszerállapot állt be a Mecsek fáinál, levélhullásba kezdtek, hogy védjék magukat

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Meghökkentő látványt nyújt a Mecsek déli oldala. Sárgába hajlik a Jakab-hegy, de a Pécs feletti dombos rész is őszi képet mutat. Ennek oka: egyes fafajoknál MEGÁLLT A FOTOSZINTÉZIS, "kényszerállapotba" kerültek a fák.

Sárgul, lekonyul vagy épp teljesen ledobta már az összes levelét. Minden jel arra mutat, hogy a természet másfél, két hónappal előrébb jár, mint amit a naptár mutat.

A fák védekezési mechanizmusba kezdtek

Október végi kép augusztus végén Orfű felé

– Egyes fafajok a nagy hőségre kényszerlevélhullással reagálnak. Ez nem azt jelenti, hogy elpusztulnak, hanem, hogy megszüntetik a nedvkeringtetést – mondta a Pécs Aktuál kérdésére Völgyi Sándor. A Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre hangsúlyozta:

a probléma az, hogy ezzel a fotoszintézis is megszűnik

Azaz nem párologtatnak vizet. Ennek oka igen egyszerű: ha nem tud nagyobb mennyiségű vizet magához venni a talajból egy fa, akkor nem is tud mit párologtatni. Ezért a leveleit eldobja és nyugalmi állapotba vonul – csakúgy, mint ősszel. Most azonban augusztus elején elkezdődött ez a folyamat.

Akkor van ebből baj, ha ez több éven keresztül ismétlődik

A magasabban fekvő, déli és nyugati tájolási részek is „kiégtek”. Így fest a Remeterét

– Egy-egy ilyen évet túlélnek a fák. Fel vannak erre készülve, hiszen nem most történik először ekkora aszály. Viszont, ha huzamosabb ideig marad ez az állapot, akkor legyengül az immunrendszerük és másodlagosan a rovarkártevők is könnyebben megjelenhetnek rajtuk – mondja Völgyi Sándor.

Eltűnik a bükk, a tölgy?

A kerékpárút így fest

– Szerencsére erről nincs szó a Mecsekben. Egyelőre. Azonban jól megfigyelhető, hogy a Jakab-hegy déli oldalában a tölgyes is mennyire elszáradt. És a bükknek sem kedvez az aszály. Az várható, hogy

a bükk elterjedése megáll és visszaszorul északra.

A Mecsekben pedig az árnyékos és nedves helyeken (pl.: Szuadó-völgy alja) lehet majd találkozni velük – mondta Völgyi Sándor.

Jöhet az olivafa?

Senkinek sem lenne jó, ha hirtelen nagy váltás állna be az ültetvények között (Fotó: Pixabay)
  • – Nem, nem – nevet Völgyi Sándor. Az meg sem fordul a fejünkben. Egy ekkora váltás hiba lenne, gondoljunk csak bele a feketefenyők betelepítésére vagy az ecetfáéra. Ezek az egzóták, ha elszaporodnak, csak baj van velük. Egy viszont biztos, a következő évtizedekben változás állhat be, hogy milyen fafajok kerülnek előtérbe. Én úgy gondolom, több lesz a hársfa – teszi hozzá.

Mi a helyzet az állatokkal? Találnak élelmet?

  • – Az állatok oda vándorolnak, ahol táplálék es víz van. Bár van olyan faj, ami nagyon makacs és kitart. Ilyen a fekete harkály. De a legtöbb kóborolni kezd és többen csapatokba verődve a városokba is bejönnek, így a cinege. De a nagyvadak a mezőgazdasági területeken is fellelhetők – tette hozzá Völgyi Sándor, aki szerint mi annyit tehetünk értük, hogy nagy itatókat helyezünk el a kertben, ahol a madarak és a kisebb állatok is vízhez juthatnak.