Címlap Hírek Itt csúszhat ...

Itt csúszhat az, aki nem bírja ki hó nélkül!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha valaki mégsem tudná kibírni síelés nélkül, akkor megmutatjuk hol és hogyan lehet síelni itthon és a környező országokban.

A külföldről hazatérő magyar állampolgároknak 10 napra vagy két negatív teszt bemutatásáig karanténba kell vonulniuk. Kivételt jelentenek Csehország, Szlovákia, Lengyelország, ahonnan hazatérve egy negatív teszt is elegendő.

Magyarország

Eplény már kinyitott, a többi síterepről még nincs konkrét infó, de bármikor várható. Az általános korlátozások január 11-ig itthon is érvényben maradnak, vagyis a síterepek éttermei nem nyitnak ki (esetleg elvitelre) és este 8-ra haza kell érni a sízésből.

Koszovó, Brezovica

Bánkúton beindultak a hóágyúk, december 27-től már lehet síelni.

Felvidék (Szlovákia):

A december 14-től a 10 éven felüli síelők csak három napnál nem régebbi Covid-teszttel látogathatják a síterepeket. Ugyanígy, a szállodák is hasonló feltételekkel fogadhatnak turistákat. November 16-tól az EU tagállamokból 72 óránál nem régebben végzett negatív RT-PCR teszttel lehet belépni az országba. December 19-től január 10-ig Szlovákiában teljes kijárási tilalom érvényben. A kijárási tilalom ideje alatt is nyitva tarthatnak a síközpontok, ezt azzal indokolják, hogy a sízés „szabad téri, individuális sport”. Az Alacsony és a Magas Tártában már működnek a sípályák 20-40 cm-es hóvastagsággal.

Zakopane, Magas Tátra

Csehország

December 18-től nyithatnak a síterepek, a síelőknek két méterre kell lenniük egymástól és az üdülőhelyeket fertőtlenítik. Ételeket és italokat elvitelre ablakokból lehet árusítani. A kabinoknak nyitott ablakokkal kell üzemeltetni.

Lengyelország

Itt már régebben megkezdődött a síszezon és jelenleg közel 30 síterep üzemel. A kormány úgy döntött, hogy a biztonsági intézkedések betartása mellett lehet síelni. A szálláshelyek csak üzleti ügyfeleket fogadhatnak. A vendéglők zárva tartanak, csak elvitelre szolgálhatnak ki. A lenygel kormány közben szigorít, december 28. és a január 17. közötti időszakra ún. „nemzeti karantént” hirdetett. Bezárnak a sípályák és sífelvonók, a sportlétesítmények csak a hivatásos sportolók számára lesznek látogathatók. Az országba szervezett módon beutazó személyeket 10 napra házi karanténba irányítják.  

Csorba tó, Magas Tátra

Szerbia és Bosznia

A bosznia-hercegovinai hatóságok úgy döntöttek, hogy nem vezetnek be további korlátozó intézkedéseket a járvány terjedésének ellenőrzésére, ezért a sízést sem korlátozzák. A síterepek komolyan készülnek a közelgő téli szezonra, arra számítanak, hogy a nyugati zárlat miatt hozzájuk idén többen mennek síelni. A két legismertebb síterep Jahorina és Bjelasnica már várja síelőket.

Montenegro

Ausztria

A síközpontok karácsonytól nyitnak, a külföldieknek várni kell január 18-ig. A sífutópályák is nyitva lesznek és a korcsolyázás megengedett lesz. A hütték és az éttermek csak elvitelre szolgálnak ki, ezért a sípályák mellett pihenőhelyeket alakítanak ki, ahol el lehet fogyasztani az ételt és az italt. A WC-ket nem zárják be, mert nem akarják, hogy a síelők a pálya aszélén végezzék a dolgukat. A síelőknek és a snowboardosoknak FFP2 maszkot kell viselniük a zárt lifteken, vagyis a kabinokban, illetve az időjárás ellen védőplexivel (köznyelven buborékkal) ellátott székeken. A magyar állampolgároknak jelenleg 10 napos karanténba kell vonulni, melyet legkorábban 5 nap után elvégzett negatív PCR vagy antigén teszt birtokában hagyhatnak el.

Olaszország:

Az olasz síterepek leghamarabb január 7-én fogadhatnak vendégeket. A téli sportok szempontjából az olasz rendelkezések a legszigorúbbnak tűnnek az alpesi országok közül. Jelenleg szinte mozdulni sem lehet az országban, egész nap kijárási tilalom van., még a lakhely szerinti településen belül is.

Szlovénia:

December 10-től üzemet a síterepek nagy része. Az korlátozás szerint csak a nyitott lifteket lehetett beindítani, tehát a kabinos liftek nem üzemeltek. December 24-től szilveszterig bezárnak a síterepek. A január 1-től újra nyithatnak a pályák, de negatív PCR teszt kell maj a síeléshez.

Bosznia Hercegovina, Jahorina

Kárpátalja (Ukrajna)

December 4-én elkezdődött a 2020-2021-es síszezon Bukovelben Ukrajna legnagyobb síközpontjában. A beharangozó szerint a felvonókra és sílécbérlésére 15, a szállodákban 30 százalékos kedvezményekkel várják a turistákat. Folyamatosan adják át az új pályákat. Itt sem gondolnak bezárásra. Az összesen 57 kilométer hosszúságú, különböző nehézségi fokú sípályáin 15 felvonó működik.

Erdély (Románia)

A szezon már itt is elkezdődött. Néhány síterep már kinyitott, többek között a Madarasi Hargita is kinyitott egy rövid pályával, ahol egyelőre még csak a Kicsi Súgó pályán lehet sízni a Covid-19 intézkedések betartásával. Az üzemeltetők három külön sort jelöltek ki a liftek beszállójánál valamint a felvonón ülő személyek számát is limitálják.