Címlap Hírek Kemenesi: 10-...

Kemenesi: 10-szer több beteg kerül kórházba, mint az influenzával

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Azért kell komolyan venni a koronavírust, mert 10-szer annyian kerülnek kórházba miatta, mint egy influenza járványnál és nincs "csodaszer", amivel meg lehet előzni. A terhes nőket pedig az első két trimeszterben, azaz hat hónapig érintheti rosszul - hangzott el azon az online beszélgetésben, amit a pécsi virológussal, Dr. Kemenesi Gáborral készítettek.

Nézzük pontokba szedve, milyen témákat érintettek:

Maszkhasználat

Jó hír, hogy a nagyobb cseppes fertőzéstől véd a textilmaszk. Ez azt jelenti, hogy beszéd közben, amikor a nagyobb cseppek 1-2 méterre elrepülnek, akkor meg lehet gátolni a vírus terjedését ezekkel a maszkokkal. Rossz hír:

„A szövetmaszk mellett az aeroszol (a kisebb cseppek) képesek beúszni”

Az aeroszol, azaz a kisebb cseppek terjedésénél, amikor a vírus órákig képes egy légtérben fennmaradni a professzionális maszk a hatásos.

Miért kerülhetünk kórházba?

Szervezet elkezd védekezni. Amikor valaki nagyon súlyos állapotba fekszik a kórházban, az azért van mert a saját immunrendszere hiperaktív állapotba került és próbálja legyőzni a fertőzést.

„Hiába kapkodom a levegőt, nem jut oxigén a szervezetbe!”

Amikor kiterjedt gyulladás van a tüdőben, akkor felvizenyősödik a tüdő, nem lesz hatékony a légcsere, oxigénfelvételi kapacitás rendkívül romlik. És ez hat ki a szervezetre, elindul ennek mellékhatása.

Miért kell komolyan venni?

  1. Azért mert nem ismerjük a vírust. Nem tudjuk a hosszú távú hatásokat, mi marad vissza ez után.

2. Influenzához képest 10-szer több ember kerül kórházba. És ha megtelítődik a kórház, akkor mi történik a többi emberrel?

Hogyan gyógyul a szervezet?

Sehogy nem tudjuk támogatni a szervezetet, hogy gyógyuljon. Azt lehet tudni, hogy akinek jó a fizikuma, immunrendszere, azok jól megússzák – mondta Kemenesi. Ugyanakkor hozzátette, hogy az „immunerősítés sem létező, biológia fogalom”.

„Olyan, hogy tabletta és erős lesz tőle az immunrendszerem, sajnos olyan nincs” – mondta Kemenesi Gábor.

  • Megfelelő alvás, pihenés
  • kiegyensúlyozott táplálkozás, zöldség, világos hús
  • 3-szor egy héten sportolni kell, mert a sport gyulladásgátló anyagokat termel a szervezetünkben

Kik fertőznek?

Egy járvány úgy működik, hogy a legtöbb ember nem fertőz meg senkit, de kevesen pedig sok másikat. Ez a mostani helyzetben

80 százalék senkinek nem adja tovább, 20 % mozgatja a járványt.

Ez a 20 százalék a szuperterjesztők. Vannak olyan munkahelyek, események, ahol terjeszteni lehet, de a szuperterjesztés genetikai háttértől is függ (vannak, akik sok vírust tudnak termelni) – mondta Kemenesi Gábor.

Hálózatkutatás fog áttörést hozni

Ezért lesz a hálózatgondolkodásnak nagyobb szerepe, meg kell találni a szuperterjesztőket és őket védőfelszereléssel ellátni.

Terhes nőre mennyire veszélyes?

Az eddigi részleges adatok alapján, ha első és második trimeszterben rosszabbul érinti az anyát. BABÁBA NEM MEGY ÁT a vírus – hangsúlyozta Kemenesi. Anyatejet semmiképpen sem szabad abbahagyni. De mindenki figyelje saját magát és ez alapján mérlegeljen az anyatejes táplálás mellett vagy ellen.

Mettől meddig fertőz egy pozitív személy?

Amikor nagyon sok vírust ürítünk, az a betegség elejére tolódik. De sokan 10-15 napig PCR pozitívak, ők jó eséllyel már nem fertőznek. Nagyon nehéz megmondani, ki, meddig fertőz.

Vakcina lesz-e? Kérjük-e?

A vakcina arról szól, hogy ne adjuk tovább, így ha lesz vakcina, akkor kérjük! A vakcina egy jól dokumentált, visszakutatható folyamat. Hamarosan tudományos publikációk is lesznek, amiket lehet elemezni.