Címlap Egészség Két körben ol...

Két körben oltják a pedagógusokat, hogy hamarabb nyithassanak az iskolák

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hétfőn kezdődik a pedagógusok oltása, azok az iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozók, akik hétfőig regisztrálnak, soron kívül be lesznek oltva - hangzott el az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján. 

Terheléses honlaptámadás történt

A csütörtökön indított regisztrációs honlapot több mint 600 ezer terheléses támadás érte, ezért is akadozott – kezdte a tájékoztatót Kiss Róbert alezredes. Hozzátette, az ügyben büntetőfeljelentést tettek.

A tantermen kívüli oktatás jól működik. Naponta negyedmillió diák látogatja az online órákat – vette át a szót Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

Az óvodákban 24 ezer gyermek vette igénybe a felügyeletet, míg az iskolákban hétezer fő. Ezek a számok nem jelentenek jelentős terhelést az államtitkár szerint.

Ki kell tolni az iskolák újranyitását!

Az járványügyi helyzetre tekintettel ki kell tolni az iskolák újranyitását a tervezetthez képest – jelentette be.

Jövő héten indul az oktatásban dolgozók oltása

– hívta fel a figyelmet.

Hétfő éjfélig regisztráljanak azok az oktatásban dolgozók, akik eddig nem tették meg – kéri a pedagógusokat az államtitkár. Az ő oltásuk a húsvétot követő héten történik meg. Eddig a pedagógusok 55 százaléka regisztrált már.

A pedagógusok között elsőként a március 24-ig regisztráltakat oltják be a regisztráció során megadott lakcímhez közeli oltópontokon. Ők SMS-t kapnak majd. Akik az időpontra nem tudnak megjelenni, későbbi időpontban lesz rá lehetőségük.

Kétkörös lesz a pedagógusok oltása. Az első körben a már regisztrált pedagógusokat hívják be az oltásra, még húsvét előtt. Ez nagyjából 82 ezer fős tömeget jelent. A második körben a március 24-e után regisztráltak kerülnek majd sorra – magyarázta.

​Ismertette a rendőri intézkedéseket Kiss Róbert alezredes. 547-en a közterületeken nem viseltek maszkot. Egy üzletet zártak be ideiglenesen. Kecskeméten egy sörözőben kiszolgáltak egy embert, így fél évre bezárták a helyet.

A több beteg súlyosabb tüneteket mutat

A járványügyi adatok indokolják a védelmi intézkedések fenntartását – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Egyre többen kerülnek kórházba, hiszen a betegség az új variánsok következtében módosult, így a betegség súlyosságának lefolyása is – mondta. Azon túl, hogy szigorúan betartjuk az oltásokat, a védőoltással tudjuk megnyerni a csatát – mondta az országos tiszti főorvos.

Több mint 1,8 millióan megkapták már az első oltást, és több mint 600 ezren a második adagot is.

Heroikus küzdelem folyik az intézményekben, és megfeszített munka folyik az oltópontokon is. Kéri, hogy mi magunk is segítsük a védekezést, tartsuk be a szigorú szabályokat.

Mindnyájan arra várunk, hogy a harmadik szakasz egy platót érjen el. A tegnapi napon 190 ezer helyett 21 600 vakcina érkezett meg az AstraZenecából.

A várandósok ezt tegyék oltás előtt

Minden esetben mielőtt egy várandós oltása előtt dönt az orvosuk, számos körülményt kell megfigyelni. A tudományos tapasztalatokon és a nemzetközi ajánlásokon múlik a magyar ajánlás is.

A kismamáknak egyénileg kell mérlegelni minden esetben. Egy teljes körű tájékoztatás után tud dönteni, hogy oltakozik-e. A várandósok Pfizer- és Moderna-vakcinával oltathatják be magukat.

A várandósság 12. hetét követően történhet meg az első, és a szülést követően a második adag oltás beadása.

Más lesz a húsvéti bevásárlás

​Kezd növekedni az üzletekben a forgalom a húsvéti készülődés miatt. A tömeget elkerülése most a legfontosabb a fertőzés elkerülése érdekében – hangsúlyozta.

Viseljük a maszkot, és tartsuk a távolságot sorban álláskor – kérte az országos tiszti főorvos.

Kirándulás alkalmával a kevésbé népszerű helyeket látogassák a családok – javasolta. A saját egészségünk és a szeretteink védelme érdekében is tartsuk be a szabályokat. A hanyagság hatástalanná teheti az eddig intézkedéseket.

Igent mondani az oltásra, és betartani a szabályokat, az most azt jelenti, hogy terheket veszünk le az egészségügyről

–  mondta Müller Cecília.